Szálinger Balázs Petőfi Sándor felvidéki útvonalán

Szálinger Balázs a hét elején kezd hosszú gyalogtúrájába, amely során Petőfi Sándor 1845-ös felvidéki útját járja be. A költő 804 kilométeres útját szakaszosan, többek között Kassán, Eperjesen, Iglón és Losoncon keresztül fogja megtenni.

Szálinger Balázs, aki a hét elején vág neki Petőfi Sándor 179 évvel ezelőtti útjának, naplót tervez vezetni útközben, hasonlóan az elődhöz, aki az Úti jegyzetek című művét ezen az úton írta. A 22 éves Petőfi akkoriban nagyrészt gyalog, néha szekéren tette meg az utat, Szálinger azonban a túrát "kéktúraszerűen", két-háromnapos szakaszokban tervezi teljesíteni, és újra Keszthelyről fog indulni a félbehagyott szakaszok folytatásához.

Az út során sok segítséget kap kollégáktól és ismerősöktől, és szinte minden állomáson lesz valaki, akivel beszélgethet. Többnyire autóval, néha gyalog fog közlekedni, és olykor útitárs is csatlakozik hozzá. Az útvonal Pest, Aszód, Kassa és több más település érintésével vezet vissza Pestig, beleértve Eperjest, Sáros várat, Lőcsét, Késmárkot, Iglót, Veszverést, Rozsnyót, Pelsőcöt, Aggteleket, Rimaszombatot, Gömört, Kisfaludot, Várgedét, a salgói és somoskői várat, Füleket, Losoncot, Balassagyarmatot, Rétságot és Vácot.

A költő azt írja, hogy még nem tudja, milyen szöveg születik majd az út során szerzett tapasztalatokból, de tervei szerint 2025 első felében publikálja majd a művét magánkiadásban. Az út költségeit a Térey-ösztöndíj fedezi, a kiadáshoz azonban nem pályázik további forrásokra, remélve, hogy a könyv piaci alapon fogja magát fenntartani. Az előrendelők a túra alatt leveleket kapnak majd tőle, amelyek az úttal kapcsolatos tartalmakat tartalmazzák. Szálinger arról is ír, hogy a mű lehet útinapló, amely ütközteti az akkor leírtakat a ma látottakkal, lehet sima, szépen betördelt kesergős tisztulás, Sándorka útja apropó is lehet meg nyomasztó előzmény is, tele is lehet versjegyzetekkel, meg nem is, de úgy érzi, rossz nem sülhet ki belőle. Azt viszont biztosra ígéri a szerző, hogy a jövő év első felében megjelenik az egyelőre címnélküli szöveg, amit már most előrendelni is lehet.