Magyar orvosok újítása a sebészetben: kevert valóságú szemüveg

Móga Kristóf, a budapesti általános sebész és csapata forradalmi technológiát fejlesztenek, amely a kevert valóságot (MR) hozza el a műtőkbe, ezzel javítva a betegellátást és növelve a műtéti biztonságot.

Móga Kristóf, aki posztgraduális tanulmányait VR-, AR- és MR-technológiákról végezte Norvégiában és Kanadában, a Hungarian Startup University programon nyerte el a lehetőséget, hogy megvalósítsa a HoloSapiens nevű startupját. A csapatot ötfősre bővítette, amelyben orvosok, mérnökök és közgazdászok is helyet kaptak. A technológia három fő lépcsőből áll: az oktatásfejlesztés, a képességfejlesztés és a műtéti navigációs megoldások. Jelenleg az első kettő alapja kész van. A harmadik, mely a műtétek során nyújtana segítséget, még fejlesztés alatt áll. A sebész a szemüvegen keresztül láthatná a beteg CT-, MR- vagy ultrahangképeit, ami segítené a pontosabb és biztonságosabb műtéti beavatkozásokat. Az oktatásban a technológia lehetővé tenné az anatómiai képességek fejlesztését a bonctermi oktatáson kívül is. A képességfejlesztés során a fizikai modelleken végzett beavatkozásokat követően értékelhetővé válnak a gyakorlat során szerzett tapasztalatok.

A projekt még a kezdeti szakaszban van, a jogi és technológiai háttér kidolgozása folyamatban van. A csapat célja, hogy az év végére piacra kerüljenek az oktatásfejlesztési programjaik, és a következő év a képességfejlesztő tréningek fejlesztésével és értékesítésével teljen. A technológia ára csomagajánlatokban öt-hétezer euró környékén mozoghat évente.

A HoloSapiens csapata a bécsi ViennaUP startupfesztiválon is részt vett, ahol bemutathatták fejlesztésüket. A fesztiválon a csapat tagjai új ötletekkel és kapcsolatokkal gazdagodhattak, amelyek elősegíthetik a projekt további fejlődését.

A technológia nem csak az orvostudományban, hanem más területeken is hasznos lehet, például az építészetben vagy a művészetekben. A kevert valóságú szemüveg segítségével a tervek háromdimenziósan jelenhetnek meg a helyszínen, így könnyítve meg a tervezési folyamatokat.

A HoloSapiens projektje egyedülálló a maga nemében Magyarországon, és bár van amerikai konkurenciájuk, ők egy szűkebb területre, a gerincműtétekre specializálódtak. A HoloSapiens célja, hogy szélesebb spektrumot fedjen le az oktatástól a műtétekig. A technológia működtetéséhez a Microsoft által kifejlesztett HoloLens 2-t használják, amelynek átlátszó kivetítője miatt vált népszerűvé a medtech területén.