Józsefvárosi választási eredmények: a szocialisták véleménye

Józsefvárosban a választási eredményeket követően Szili-Darók Ildikó, a kerület szocialista alpolgármestere pozitívan értékelte pártja szereplését, annak ellenére, hogy jelentős konfliktusok és választási csalás gyanúja előzték meg a választást.

A választási küzdelem során Pikó András, Józsefváros jelenlegi polgármestere szemben találta magát saját szocialista alpolgármesterével, Szili-Darók Ildikóval, miután az ellenzéki összefogás felbomlott. A konfliktus oka az volt, hogy Pikó csak egyetlen MSZP-s jelöltet, Camara-Bereczki Ferenc Miklóst akarta egyéniben indulásra felkérni, amit a szocialisták elfogadhatatlannak tartottak.

A vita eredményeként Szili-Darók Ildikó polgármesterjelöltként indult, és a párt 11 egyéni jelöltet is állított a választáson. Az eredmények alapján Szili-Darók Ildikó csupán a szavazatok 1,69%-át szerezte meg polgármesterként, míg egyéni jelöltként 6,36%-ot ért el, ami a pártján belül a jobb eredmények közé tartozott. Pikó András nagyobb arányban nyert, mint öt évvel korábban, 48,86%-kal lett újra polgármester. Az MSZP egyéni jelöltjei közül senki sem nyert, de a kompenzációs listán keresztül egy helyet sikerült megszerezniük, így Szili-Darók Ildikó bejutott a képviselő-testületbe.

A választásokat követően Pikó leváltotta alpolgármesterét, Szili-Darók Ildikót. Annak ellenére, hogy az MSZP jelöltjei átlagosan csak 4,77%-os eredményt értek el, Szili-Darók Ildikó a Józsefváros újságban úgy nyilatkozott, hogy "ez egy nagyon szép eredmény". Hozzátette: "Az MSZP nem vallott szégyent, nem szerepeltünk le, polgármester úr szavaival élve a lakosság nem kiszavazott minket, hanem pont beszavazott minket".

A választásokat követően felmerült választási csalás gyanúja is. Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint láncszavazás történt, és a Fidesz képviselője, Szilágyi Demeter Gergely állítása szerint hajléktalanokat vettek rá szavazatuk eladására ötezer forintért. Emellett a választási névjegyzékkel kapcsolatos trükközésre is fény derült, amely szerint közel ezer embert jelentettek be a VIII. kerületbe, ami kérdéseket vet fel a választási akarat tükrözésével kapcsolatban. Szili-Darók Ildikó a választások előtt kialakult helyzetről és a kapcsolatromlásról beszélve hangsúlyozta, hogy konstruktív munkára törekszik majd.