Új sebességmérő kamerák Horvátországban

Horvátországban 32 új sebességmérő kamerát helyeztek üzembe, így már összesen 468 mérési ponttal rendelkezik a délnyugati szomszédunk. A legfrissebb adatok szerint a horvát Belügyminisztérium jelentése alapján a Split-Dalmácia megyében található a legtöbb ellenőrzési pont, összesen 64 helyszínen figyelik a gyorshajtókat.

A horvát segélyszolgálat tájékoztatása szerint a kamerák mérési pontossága +/- 3 %, és már 10 km/órás sebességtúllépés esetén is büntetést vonnak maguk után lakott területen, míg lakott területen kívül a sebességkorlátozástól függően 10-30 km/órás túllépésnél kezdődik a szankcionálás. A mérési tolerancia értékét levonják a mért sebességből, hogy megállapítsák a büntethetőségi értéket.

Az újonnan telepített kamerák mindkét irányban képesek a sebességmérésre, és nem csak a gyorshajtást, hanem több más szabálysértést is képesek rögzíteni, mint például a vezetés közbeni telefonálást vagy a biztonsági öv használatának elmulasztását. A kamerák rossz látási viszonyok között is működőképesek, hatótávolságuk 600 méter. Emellett a rendszám letakarása ellen is védekeznek: ha olvashatatlan rendszámot észlelnek, jelzést küldenek a legközelebbi járőrnek, aki ezután megállíthatja a járművet. A turisztikai szempontból frekventált helyek közelében helyezték el a legtöbb új eszközt.