Új funkció a Google Chrome-ban Androidra

A Google egy új funkció bevezetésén dolgozik, amely lehetővé teszi az Android felhasználók számára, hogy a Chrome böngészőben megnyitott bármilyen weboldal szövegét meghallgathassák, mintha csak egy podcastet hallgatnának.

Az új „Listen to this page” („Hallgasd meg ezt az oldalt”) funkcióval a Chrome böngészőben megnyitott weboldalakat felolvastathatjuk Androidos telefonunkkal. A felhasználók a böngésző jobb felső sarkában található menü segítségével ellenőrizhetik, hogy eszközükön elérhető-e már ez a lehetőség. Ehhez csupán egy androidos telefonra és egy szöveges tartalmú weboldalra van szükség.

A Google által bevezetett újítás részeként egy kezelőfelület is érkezik, amelyen keresztül szabályozható az olvasás hangszíne és sebessége, valamint a felhasználók bele is tekerhetnek a felolvasásba, hasonlóan a zenei alkalmazásokhoz. A program képes továbbá a szöveget azonnal lefordítani a kívánt nyelvre. A felolvasás során lejátszásvezérlők is megjelennek, amelyekkel szüneteltethetjük a felolvasást, módosíthatjuk annak sebességét, illetve előre- vagy visszaugorhatunk a felolvasásban 10 másodpercet.

A felolvasó hangot és a nyelvet is megváltoztathatjuk, az angol mellett többek között francia, német, arab, hindi és spanyol nyelven is elérhető lesz ez a szolgáltatás. A Google az új funkciót a Chrome számítógépes változatán is tesztelte.

Megjegyzendő, hogy a funkció nem egyedülálló a piacon, hiszen az Apple eszközein a Safari böngésző már rendelkezik egy hasonló beépített lehetőséggel, amelyet a cég digitális asszisztense, Siri segítségével lehet használni a kívánt szövegek felolvasására. Az iPhone felhasználók számára már régóta elérhető ez a funkció, amely számos, a Google megoldásával azonos vezérlőelemmel rendelkezik.

A lap megjegyzi azonban, hogy az új opció egyelőre csak a Google Chrome aktuális béta verziójában érhető el.