Európai ipari szereplők aggódnak a BigTechek uniós diszkriminációja miatt

Az európai ipar jelentős képviselői arra kérik az uniós döntéshozókat, hogy a kedden megvitatásra kerülő kiberbiztonsági rendszer ne diszkriminálja az amerikai technológiai óriásokat.

Az Európai Unióban az elmúlt évek során egy átfogó kiberszabályozási koncepció került kidolgozásra, amelynek részeként az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség (ENISA) elkezdte az uniós tanúsítási rendszerek kialakítását a felhőalapú számítástechnika területén (EUCS).

Az iparági szereplők levélben fejezték ki aggodalmukat, hogy az EUCS rendszer hátrányosan érintheti az amerikai tech óriásokat, és felhívták az EU-s tisztviselők figyelmét a diszkrimináció elkerülésének fontosságára.

Az ENISA 2020-ban mutatta be a felhőalapú számítástechnikai rendszerek biztonságát célzó EUCS rendszer tervezetét, amelynek célja, hogy az uniós kormányok és vállalatok megbízható szolgáltatókat tudjanak választani tevékenységükhöz.

Egy korábbi javaslat szerint az amerikai technológiai óriásoknak szuverenitási követelményeket kellett volna teljesíteniük, például közös vállalkozás létrehozásával vagy együttműködéssel egy uniós céggel, azonban ez a kitétel márciusban elhagyásra került.

Az Európai Bizottság és az ENISA képviselői a kiberbiztonsági rendszer részleteinek megvitatására találkoznak.

A 26 európai ipari csoport által aláírt levélben a döntéshozókat egy befogadó és megkülönböztetésmentes EUCS kialakítására szólítják fel, amely elősegíti a felhőszolgáltatások szabad mozgását Európában, hozzájárulva ezzel Európa digitális ambícióihoz és biztonságához.

Az aláírók szerint az Amazon, az Alphabet, a Google és a Microsoft diszkriminációja alááshatja az unió globális versenyképességét, és hangsúlyozzák, hogy a rugalmas felhőtechnológiák sokféle választéka nélkülözhetetlen az európai ipar növekedéséhez.

A levelet többek között az Európai Fizetőintézetek Szövetsége (EPIF), valamint az Amerikai Kereskedelmi Kamara is aláírta, amelyek több európai országban és az Európai Unióban is jelen vannak.