Bankkártyás tranzakciók emelkedése és készpénzfelvételek csökkenése

Az év első negyedévében a bankkártyás vásárlások száma és értéke jelentősen nőtt, míg a készpénzfelvételeké csökkent, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint. Az átutalások többségét már interneten vagy mobilbankon keresztül indítják, és az elektronikus elfogadói hálózat is bővül.

Az MNB tájékoztatója szerint a kártyás vásárlások száma 11,5, értéke pedig 10,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ezzel szemben a készpénzfelvételek összértéke 6,2 százalékkal csökkent. A háztartásokat érintő nem kártyás sikeres visszaélések összértéke 5,4 százalékkal, a kártyás visszaélések pedig 15,8 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest.

A fizetési számlák száma enyhe növekedést mutatott, 0,2 százalékkal bővült, de a devizaszámlák növekedése megállt. A lakossági számlák 35 százalékáról indítottak mobilbanki alkalmazásból átutalást, és 46 százalékáról azonnali fizetést az ügyfelek.

Az internetes elfogadóhelyek száma egy negyedév alatt 5 százalékkal, körülbelül 2500 darabbal nőtt. A fizikai elfogadóhelyek és az ezeken üzemelő POS terminálok száma is növekedett, előbbi 0,8, utóbbi 0,9 százalékkal.

A forint átutalások száma 3,2 százalékkal nőtt, értéke azonban 4,5 százalékkal csökkent, ami azt jelzi, hogy az átutalásokat kis összegű tranzakcióknál egyre többen használják. Az azonnali utalások darabszáma 5,9 százalékkal, összértéke pedig 19,8 százalékkal nőtt.

A készpénzfelvételi tranzakciók száma 2,7, értéke pedig 6,2 százalékkal csökkent, míg a készpénz befizetések száma 1,9 százalékkal nőtt, értéke viszont 6,4 százalékkal csökkent.

A Magyarországon kibocsátott fizetési kártyákkal elkövetett visszaélések száma 28,5 százalékkal, összértékük pedig 15,8 százalékkal nőtt. A leírt kár 20,2 százalékkal emelkedett, ebből 1,3 milliárd forintot az ügyfeleknek kellett viselniük. A csalási esetek többsége adathalászathoz és pszichológiai manipulációhoz kapcsolódik.

A nem kártyás sikeres visszaélések darabszáma 23,1 százalékkal nőtt, összértékük pedig egy nagy értékű vállalati visszaélési esemény miatt 13,3 milliárd forintot tett ki.

A háztartási szektorban a sikeres visszaélések összértéke 5,4 százalékkal nőtt, 5,4 milliárd forintra. A visszaélések megelőzésére a bankok által alkalmazott eszközök fejlesztése és az ügyfelek elővigyázatossága egyaránt fontos.

A hazai pénzforgalmi szolgáltatók bevételei 7,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A fizetési kártya elfogadáshoz kapcsolódó bevételek 25,7 milliárd forintot tettek ki, ami 10,5 százalékos éves növekedést jelent.

A VIBER forgalom értéke az előző negyedévhez képest 6,6 százalékkal emelkedett, az előző év azonos időszakához képest viszont 39,0 százalékkal csökkent. Tételszám tekintetében az előző év első negyedévéhez képest 1,2 százalékos növekedést mutat.

A VIBER-tagok átlagos likviditása az előző év azonos időszakához képest 103,7 százalékkal emelkedett, az előző negyedévhez képest viszont 0,3 százalékkal csökkent. A Bankközi Klíring Rendszer forgalmának értéke 1,4 százalékkal csökkent, tételszáma 0,9 százalékkal nőtt.