Az űrturisták egészségének változásai a világűrben

A SpaceX űrturistáinak vizsgálatai alapján kiderült, hogy az űrben töltött idő után minimális testi és kognitív hanyatlás figyelhető meg az embereknél, amely a Földre való visszatérés után gyorsan visszafordul.

A SpaceX által 2021-ben indított Inspiration4 küldetés során négy turista jutott el a világűrbe, és az ő egészségügyi adataik rögzítése révén értékes információkhoz jutottak a kutatók. A gyűjtött adatokból származó tanulmányok szerint mindössze három nap kellett ahhoz, hogy az utasok fizikai és szellemi egészségében változások következzenek be, amelyek a Földre való visszatérés után viszont gyorsan helyreálltak.

A Nature összegzése szerint ezek a megfigyelések különösen fontosak lehetnek a hosszabb űrutazások, mint például a Marsra irányuló küldetések tervezésekor, ahol a visszafordulás nem opció. A BGR beszámolója alapján az Inspiration4 legénysége részt vett többféle vizsgálatban, és testnedveik mintáit is elemezték, hogy nyomon követhessék a testükben végbemenő változásokat.

A kutatások során az is kiderült, hogy a vizsgált személyek, akik civilek voltak és nem kaptak olyan kiképzést, mint a hivatásos űrhajósok, ennek ellenére csak minimális kognitív változást mutattak. Ez arra utal, hogy a megfelelő felkészítés segíthet lassítani a szervezetben bekövetkező változásokat.

A jövőbeli űrutazások során a kutatók szerint szükség lesz olyan űrállomásokra, amelyek megfelelő felszereléssel rendelkeznek a legénység fizikai állapotának megőrzéséhez, hasonlóan a Nemzetközi Űrállomáshoz.