Napelemek és a mobiltelefonálás zavarai

Az elmúlt időszakban több esetben is felmerült a kérdés, hogy a napelemek zavarhatják-e a mobiltelefonálást, különösen a vészhelyzeti kommunikációt. A japán belügyminisztérium által regisztrált esetek és Európában tapasztalt interferenciaesemények rávilágítanak a probléma jelentőségére.

A napenergia iparban tapasztalható jelentős növekedés mellett fontos szem előtt tartani a napelemes létesítmények által okozott lehetséges rádiózavarokat. A Bloomberg adatai szerint a globális napenergia-ipar 2023-ban 58 százalékos növekedést ért el, és a napelemes létesítmények száma 2030-ra várhatóan megduplázódik.

A japán hatóságok 2021 óta 44 olyan esetről számoltak be, amikor a napelemes létesítmények rádiótávközlési zavarokat okoztak. Ezzel szemben Németországban a Szövetségi Hálózati Ügynökség csak enyhe növekedést észlelt a lehetséges rádiózavarokban, és nem tudott konkrét következtetéseket levonni a napelemes berendezések által jelentett potenciális veszélyről. A jelentés szerint a fotovoltaikus rendszerek által okozott rádiózavarok nagyon lokálisak, és a katasztrófaelhárítók vagy a mentők szükség esetén más frekvenciákra is átállhatnak.

A napelemes rendszerek üzemeltetőinek és a leendő vásárlóknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a CE-jelölésre, különösen az invertereken. Ez a jelzés biztosítja, hogy a termék megfelel a biztonságos működéshez szükséges összes követelménynek. Emellett a hatóságok rendszeresen ellenőrzik a PV-rendszerek alkatrészeit, hogy azok megfelelnek-e a határértékeknek.

A német gazdaság válsága újabb területeken okoz komoly feszültségeket, és a kikötőkben már áll a munka, ami az áruellátásban komoly késlekedést idézhet elő országszerte. A Verdi szakszervezet által hirdetett sztrájkok következtében több jelentős, nemzetközi kikötőben leállt az élet, közel hatvan szállítmányozási cégre és a német kereskedelemre helyezve óriási nyomást. A fém- és elektromos iparban, ezen belül a jármű- és a gépgyártásban is kilátásba helyezték, hogy szeptembertől a német ipar nagyobb részén állhat le a termelés, amennyiben a munkaadók nem hajlandók bérköveteléseket elfogadni. Az IG Metall szakszervezet szerint a német ipar jelentős részén októberben lebénulhat a termelés a várható sztrájkok miatt.