De mit keresnek kínai drónok a Mount Everesten?

Egy kínai technológiai vállalat, a DJI, nemrégiben sikeresen befejezte a világ első drónos szállítási tesztjeit a Mount Everesten, amely során a drónok nemcsak árut szállítottak, hanem a hegymászók által hátrahagyott hulladékot is eltávolították 6000 méter feletti magasságokban.

A DJI, amely 2006-ban alakult, drónokat, akció kamerákat és különféle stabilizátorokat gyárt. Termékeiket mind amatőr, mind professzionális felhasználók használják. A DJI FlyCart 30 drónja áprilisban végzett sikeres teszteket az Everest déli alaptáborából az 1. táborba, ahol 15 kilogrammos oxigénpalackokat és egyéb készleteket szállított, majd ugyanekkora súlyú hulladékkal tért vissza. A drón a teszt során közel 6200 méteres magasságot ért el, és még 43 százalékos akkumulátorkapacitással rendelkezett.

A magashegyi repülés kihívásokkal jár, mivel a csökkent légnyomás és ritkább levegő miatt a drónoknak nagyobb kapacitáson kell működniük, ami korlátozza a szállítható súlyt és befolyásolhatja a repülés stabilitását.

A sikeres tesztek után egy nepáli vállalat drónszállítási projektet indított a múlt hónapban, hogy megtisztítsa az Everest déli lejtőjét a hulladéktól. A hegymászók évente több ezer kilogramm hulladékot hagynak a hegyen, amelyet a „világ legmagasabb szemétdombjának” is neveznek. Az elmúlt 70 év során becslések szerint 140 tonna hulladék halmozódott fel itt.

A hulladék eltakarítását eddig a helyi nepáli serpák végezték, akik életveszélyes körülmények között szállították a hulladékot. A DJI szerint bár helikopterek is végezhetnék ezt a feladatot, a költségek és veszélyek miatt ritkán használják őket, míg a drónjuk az oda-vissza utat mindössze 12 perc alatt teszi meg. A drón landolását egy kábel segítségével oldották meg, hogy minimalizálják a jelvesztés esélyét.

A DJI FlyCart 30 drónja nemcsak a Mount Everesten bizonyított, hanem Japánban, Norvégiában, az Antarktiszon és Mexikóban is hasznosnak bizonyult. Azonban a cég tevékenységét az Egyesült Államokban korlátozhatják, mivel állítólag kapcsolata van a Kínai Kommunista Párttal, és az amerikai kongresszus elé kerülhet egy törvényjavaslat, amely ezt szabályozná.

A DJI drónszállítási tesztjei új lehetőségeket nyitottak meg a hegyi logisztika és hulladékkezelés terén, és hozzájárulhatnak a hegymászó ipar fenntarthatóbbá tételéhez.