Zöld iránytű az ingatlanbefektetőknek

Az ingatlanbefektetők és pénzügyi intézmények számára kiemelt jelentőségű, hogy felmérjék az ingatlanok jövőbeli beruházási igényeit, különös tekintettel a zöld célokra és az energiahatékonyságra. A CRREM modell segítségével az ingatlanok kibocsátás-csökkentési célkitűzésekhez való viszonyát értékelhetik, ami a jövőben akár kötelező információ is lehet.

Az ingatlanok energiahatékonyságának alacsony szintje és a felújítások elmaradása jelentős kihívást jelent az ingatlanbefektetők és pénzügyi intézmények számára, különösen a 2050-ig tervezett szén-dioxid-mentesítési célkitűzések fényében. A CRREM (Carbon Risk Real Estate Monitor) modell egy olyan eszköz, amely segítségével felmérhetők az ingatlanok átállási kockázatai, és amely a Párizsi Klímaegyezmény célkitűzéseivel összhangban kínál dekarbonizációs útvonalakat különböző épülettípusokra és funkciókra lebontva.

A Carbon Risk Real Estate Monitor, mint eszköz a kockázatok felmérésére

A CRREM modell egy EU által finanszírozott kezdeményezés, amelyet többek között a Laudes Alapítvány és nagybefektetők is támogatnak. Az eszköz lehetővé teszi az ingatlanok jelenlegi és jövőbeli emissziós és energiahatékonysági követelményekhez való viszonyának elemzését, és bevezeti a stranded, azaz a követelményeknek nem megfelelő ingatlanok fogalmát.

Mi is az a CRREM?

A CRREM egy Excel alapú kalkulációs eszköz, amely számszerűsíti az ingatlanok CO2-emisszióját és kapcsolódó kockázatait, valamint gazdaságossági elemzést végez. A modell 2050-ig terjedő számításokat végez, és lehetőséget biztosít az ingatlanüzemeltetők által megadott valós adatok használatára is.

Mit mutat nekünk a CRREM?

A CRREM modell segítségével az ingatlanok klímaváltozással kapcsolatos kockázatai és a szükséges beruházások költségei is számszerűsíthetők. A modell grafikonok és táblázatok segítségével mutatja be az épület jelenlegi állapotát és a lehetséges felújítások hatását. Egy példán keresztül bemutatva, látható, hogy egy közepes méretű irodaépület esetében a felújításokkal 2034-re a karbonlábnyom jelentősen csökkenthető, akár zérussá is tehető.

A CRREM tehát egy olyan eszköz, amely az ingatlanok klímaváltozással kapcsolatos teljesítményét és kockázatait méri, és segítséget nyújt a befektetőknek és pénzintézeteknek a megfelelő intézkedések meghozatalában. Fontos megjegyezni, hogy a CRREM egy szimulációs eszköz, amely korlátokkal rendelkezik, de átfogó képet ad az ingatlanok jövőbeli kihívásairól.