Orosz hekkerek jelentenek fenyegetést Németország számára

Nancy Faeser, Németország belügyminisztere szerint az orosz, kínai és iráni kibertámadások egyre nagyobb veszélyt jelentenek az országra.

Nancy Faeser, a német belügyminiszter hangsúlyozta, hogy az ellenséges államok, különösen Oroszország, Kína és Irán által végrehajtott kibertámadások növekvő kockázatot jelentenek Németország számára. Faeser az alkotmány védelméről szóló 2023. évi jelentés bemutatásakor beszélt erről, kiemelve, hogy a német diplomaták kiutasítása után Oroszország módosította hírszerzési stratégiáját. A Politico szerint a Kreml ezután kémkedésre, kibertámadásokra és dezinformációs kampányokra összpontosított Berlin ellen.

Thomas Haldenwang, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke elárulta, hogy 2023-ban egy jelentős kibertámadási kampány érte a német üzleti és politikai élet számos szereplőjét. Ezen belül az SPD pártközpontja is célpontja volt egy orosz dezinformációs hadjáratnak, amely mögött valószínűleg az orosz katonai hírszerzés által vezetett APT 28 csoport állhat. A jelentés rávilágított az iráni hírszerző szolgálatok tevékenységére is, amelyek a Teheránnal szemben kritikus emigráns ellenzékiek megfigyelésére összpontosítottak, valamint a kínai hírszerzés is kiemelt figyelmet fordított a száműzetésben élő kínaiakra, de tudományos, üzleti és politikai kémtevékenységet is folytattak.

A jelentés szerint a szélsőségesek által elkövetett bűncselekmények száma rekord magasságot ért el a tavalyi évben, 39 433-ra nőtt. A szélsőjobboldali személyek száma 2000 fővel 40 600-ra emelkedett, míg a baloldali szélsőségesek száma 500 fővel több lehet, összesen 37 000 főre nőhetett 2022-hez képest. Emellett a gázai konfliktus hatására jelentősen megnőtt az iszlamista terrortámadások kockázata, bár az ilyen jellegű cselekményekhez köthető személyek száma szinte változatlanul 27 200 fő maradt.