Ferrari első villanyautója 2025-ben érkezik

A Ferrari 2025 második felében mutatja be első tisztán elektromos hajtású modelljét, amelynek ára öt Porsche Taycan árának felel meg. A vállalat a következő években az eladott új autók mintegy 10 százalékát tervezi elektromos hajtásúra váltani.

A maranellói központban 200 millió eurós fejlesztést hajtottak végre, amelynek keretében új üzemet építettek. Itt fogják a jövőben a benzinmotoros, hibrid és elektromos modelleket, valamint azok bizonyos alkatrészeit is gyártani.

A hamarosan beinduló gyáregységnek köszönhetően a Ferrari évente akár 20 ezer autót is képes lesz összeszerelni, ami jelentős növekedést jelent a tavalyi kevesebb mint 14 ezerhez képest. A márka részvényeit birtokló AcomeA SGR portfólió menedzsere, Fabio Caldato szerint azonban nem cél a várakozási idők csökkentése, mivel ez is hozzájárul a márkák exkluzivitásához. Jelenleg bizonyos modellek esetében akár két év is eltelhet a megrendeléstől az átadásig, részben a Közel-Keleten és Indiában növekedett ügyfélkör miatt.

A Ferrari már korábban is új területekre merészkedett, amikor piacra dobta első szabadidő-autóját, a Purosangue-t, amely sikeresen vonzott új vásárlókat a márkához. Ez arra utal, hogy a tervezett elektromos sportautó is sikeres lehet a piacon.

Az új elektromos modell várhatóan egy kétüléses, összkerékhajtású sportautó lesz, amelynek ára elérheti az 500 ezer eurót, jelentősen meghaladva ezzel a márka idei első negyedévben eladott autóinak átlagárát. Ez az ár összehasonlítva öt Porsche Taycan alapárának megfelelő összeggel, előnyt biztosíthat a Ferrarinak a Lamborghinivel szemben, amely 2028-ban tervezi piacra dobni első teljesen elektromos hajtású típusát.