Kínai falu lakói menekültek a lezuhant űrrakéta darabjai elől

A Hosszú Menetelés nevű kínai rakéta egy hatalmas darabja csapódott be egy faluba, mérgező füstöt húzva maga után, ami pánikszerű menekülést váltott ki a helyiek között.

A kínai űrprogram egyik ismert problémája, hogy a rakétafellövések során a Földre visszahulló gyorsítórakéták gyakorta lakott területeken landolnak. Az űripari felelősök a starthelyek kijelölésekor kevés figyelmet fordítottak a lakosság biztonságára, így előfordul, hogy a rakéták röppályája falvak felett halad.

  1. június 22-én, szombaton egy Hosszú Menetelés 2C típusú rakétát indítottak a hszicsangi űrközpontból, amelynek célja egy Space Variable Objects Monitor (SVOM) nevű röntgencsillagászati űrtávcső pályára állítása volt. Azonban a rakéta első gyorsítófokozata a fellövés után visszahullott a Földre.

A közösségi médiában megosztott videók és fotók tanúsága szerint ez a gyorsítófokozat egy lakott területre zuhant. A Long March 2C rakéták üzemanyaga egy dinitrogén-tetroxid és dimetil-hidrazinból álló öngyulladó keverék, ami rendkívül mérgező és rákkeltő hatású. A fellövések után a gyorsítófokozatokban maradék üzemanyag található, ami komoly veszélyt jelent az emberekre és a környezetre.

A szombati esemény során az első fokozatból sűrű barnássárga füst szivárgott, és a 25 méteres rakétadarab látványa indította meg a falu lakóinak menekülését. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a lakók fejvesztve hagyták el otthonaikat, miközben a mérgező füstöt okádó rakétadarabok a fejükre hullottak.