Túlárazott koronavírus-tesztek miatt indult nyomozás

Hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda az Országos Kórházi Főigazgatóság jogelődje, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által kötött, állítólag túlárazott koronavírus-tesztek beszerzése ügyében.

Az ügy részleteiről beszámolva, Ujhelyi István, volt EP-képviselő az RTL-nek nyilatkozva elmondta, hogy a kormányzati szerv 5 milliárd forint értékben rendelt covid teszteket, amelyek túl voltak árazva, ráadásul olyan cégeken keresztül, amelyek fideszes képviselőkhöz és politikusokhoz köthetők. A K-monitor korábban feltárta, hogy a járvány alatt az állam összesen 1500 szerződést kötött verseny nélkül, több mint 700 milliárd forint értékben.

Egy budapesti irodaházban működő cég, amelynek tevékenységi köre korábban a thai masszázs volt, 2020 novemberében először 30 ezer, majd 5 nappal később további félmillió tesztet rendelt, összesen 1,7 milliárd forint értékben. Kupper András, volt fideszes képviselő, és Tasnádi László, volt rendészeti államtitkár, aki Pintér Sándor bizalmasaként is ismert, a milliárdos állami megbízás előtt csatlakozott a céghez, és a következő évben 800 millió forint osztalékot kaptak.

Továbbá, a 444 egy másik, Borsod megyei Rakacán található cég székhelyét is megtalálta, amelytől 1 millió covid tesztet rendeltek több mint 3 milliárd forintért. Ez a cég is csak a nagy üzlet után került a településre, és jelenleg felszámolás alatt áll. Az üzletkötéskor a cég tulajdonosa Martos Dániel volt, a Fidelitas és a Fidesz korábbi politikusa.

Ujhelyi István a nyomozás részleteire is kitért, elmondása szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda korrupciós bűn elleni osztálya hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz, és már lefoglaltak különböző dokumentumokat az állami intézménynél. Az Országos Kórházi Főigazgatóság a tévével közölte, hogy a jogelődjük egyes beszerzéseivel kapcsolatban minden adatszolgáltatási kötelezettségének eleget tesz.