Lengyel Tibor, a mentőszolgálati szakszervezet elnökének állítólag jogellenes elbocsátása

Elbocsátották Lengyel Tibort, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnökét, aki szerint jogellenesen rúgták ki, és jogi lépéseket tervez.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnökét, Lengyel Tibort az RTL Híradó által bemutatott adatlap miatt vádolják szivárogtatással és azonnali hatállyal elbocsátották a mentőszolgálattól. Az adatlap egy olyan esetet dokumentált, amely során egy 65 éves trombózisos beteg több mint három órán át hiába várta a mentőket. Habár az adatok nagy része el volt takarva, a mentőszolgálat vezetése rövid időn belül azonosította az esetet, és ennek következtében Lengyel mellett a fotót készítő mentőápolót is elbocsátották.

A Mentőszolgálat szerint Lengyel Tibor is részt vett az adatok kiszivárogtatásában, ami indokolta az elbocsátását. Lengyel azonban úgy véli, hogy az elbocsátása jogellenes, mivel szakszervezeti vezetőként jogi védelem illeti meg, és bírósághoz fordul a döntés ellen. „Indulatból, erőből és a jogszabályokat figyelmen kívül hagyva hozták meg azt a döntést, hogy eltávolítanak” – nyilatkozta az RTL híradójának.

Lengyel Tibor, aki egy évtizede állt a mentőszolgálat alkalmazásában, korábban gépkocsivezetőként és technikusként is dolgozott, mielőtt raktárossá fokozták le. Ezt követően többször is nyilatkozott a sajtóban a mentőszolgálatnál tapasztalható problémákról. Lengyel szerint már egy évvel ezelőtt is megpróbálták elbocsátani, de akkor még a jogszabályokat részben figyelembe vették, ellentétben a jelenlegi helyzettel, amikor minden jogszabályt félretettek. A mentőszolgálat szerint viszont Lengyel és egy másik, az ügy kapcsán elbocsátott mentős követett el jogsértést, az adatlap kiszivárogtatásával több törvényt is megszegtek.

Korábban is történt már hasonló eset, májusban a mentőszolgálat jegyzőkönyve szivárgott ki arról az esetről, amikor a volt igazságügyi miniszter, Varga Judit mentőt hívott Magyar Péterhez, a Tisza Párt alelnökéhez.