Fegyverneky Zsófia: Egy tragédia után vett fordulatot a karrierem

Fegyverneky Zsófia, a magyar női kosárlabda egyik meghatározó alakja, 22 év után hagyta hátra a profi sportot. A 39 évesen visszavonuló játékos pályafutása során a pécsi és a soproni aranykorszak részese volt, és 136 alkalommal ölthette magára a válogatott mezét.

Zsófia viszonylag későn, 13 éves korában kezdett kosarazni, de három év alatt eljutott az NB I-es szintig. A sportolói pályafutását befolyásoló döntéseket mindig tudatosan hozta meg, így volt ez a gyermekvállalás időpontjának meghatározásakor is. Fegyverneky szerint Márk, a kisfia érkezése után teljesedett ki igazán a karrierje.

A motivációja nem csökkent, még akkor sem, amikor a klubvezetés bejelentette, hogy a Sopron egy ideig nem indul európai kupasorozatban. Fegyverneky elmondása szerint a sportolói lét sosem jelentett számára terhet, és a mai napig szeret kosárlabdázni.

A visszavonulását végül azzal indokolta, hogy már nem tudott mindenben a legjobb lenni, és nem szeretett volna egy bizonyos szint alá süllyedni. A versenyszellem és a győzni akarás mindig is jellemezte, de amikor már nem tudott olyan százalékban győztesen kijönni a versenyszituációkból, mint korábban, úgy érezte, itt az ideje befejezni.

Karrierje kezdetén Rátgéber László, a legendás edző, már 16 és fél évesen bevetette egy NB I-es bajnokin. Fegyverneky Zsófia szerint az edzők láthatták rajta, hogy nincs olyan szituáció, amiben ne ő lett volna a legkitartóbb. A sportolói mentalitás és a gyilkos ösztön, amit killer instinct-nek neveznek, segítette abban, hogy kiemelkedjen a tehetségek közül.

A karrierjében egy tragikus esemény, édesapja autóbalesetben történt halála jelentett fordulópontot. Ekkor döntötte el, hogy mindent megtesz a sikerért, és ez a hozzáállás vezérelte a kosárlabdához fűződő viszonyában egészen a visszavonulásáig.