Rettenetes kabalák után végre kaptunk egy normálisat

Európa focilázban ég, és a labdarúgó Európa-bajnokságok kabalái gyakran válnak emlékezetessé, legyen szó akár a Zöld Sasról, Gedeonról, vagy az Újpest Viola Bulldogjáról. Azonban voltak kevésbé szerencsés tervezésű kabalák is, mint például Bol-dog, Water Willy, vagy a vízilabda-Eb Vízipókja.

Az idei labdarúgó-Eb kabalafigurája, Albärt, egy mosolygós mackó, aki végre pozitív érzéseket kelt a foci iránt. Az Európa-bajnokságok történetében 1980 óta minden tornának volt saját kabalafigurája. Az első Olaszországban volt, Pinocchio képében, míg Franciaországban egy fehér kakas, Péno képviselte az eseményt. Németországban és Svédországban nyulak voltak a kabalák, Berni és Rabbit néven. Anglia egy oroszlánt, Goaliathot választott, Hollandiában és Belgiumban pedig Benelucky, egy ördögszarvas jelképezte a tornát.

A portugálok 2004-ben Kinas nevű kisfiúval, Ausztria és Svájc 2008-ban Trix és Flix ikrekkel, míg Lengyelország és Ukrajna 2012-ben szintén egy ikerpárral lepte meg a rajongókat. Franciaországban Super Victor, egy köpenyes hős volt a jelkép, és 2020-ban egy kapucnis pulcsis karakter, aki az utcai futballt és a freestylet népszerűsítette. Az idei év kabalája, Albärt, egy aranyos mackó, aki először képviseli a tornát ilyen formában.