Ádám Martin: Ilyen a fizimiskám, jókat szoktam röhögni a mémeken

Az Európa-bajnokságon debütáló Ádám Martin vasárnap délután válaszolt a magyar sajtó kérdéseire a futballválogatott weiler im Allgaui bázisán.

Az előzetes beszélgetés során elmondta, hogy nem szokott különösebben izgulni, de az Európa-bajnokság kapcsán azért érzett némi feszültséget. "Mégiscsak egy nagy világeseményen vagyunk, ahol van három meccsed, hogy továbbjuttasd a hazádat. Az első esély elúszott, de még van kettő. Mindenkinek fent van a feje, dolgozunk tovább" – fogalmazott Martin.

A svájciak elleni vereség után Szoboszlai Dominik csapatkapitány és Marco Rossi szövetségi kapitány eligazítást tartott a csapatnak, amelyen már túl is vannak. Martin szerint a hangulat jó, bár a csalódottság is érezhető. Örömét lelte abban, hogy a második félidőben sikerült javítaniuk a játékukon, és a fejükön is csavartak egyet.

A 29 éves dél-koreai Ulszan Hyundai légiósa tisztában van azzal, hogy a németek elleni meccsen is 15-20, vagy akár 90 percet kaphat a pályán, és mentálisan erre készül. "Fejben összerakom magam úgy, hogy ennyi idő alatt is tudjam segíteni a csapatot. Büszkén viselni a válogatott mezét csereként is az a célom, hogy a családom büszke legyen arra, hogy itt lehetek. Van még két meccs, hat pontot lehet szerezni, megmutattuk már a Nemzetek Ligájában, hogy a németek ellen is versenyképesek tudunk lenni" – nyilatkozta Martin, hozzátéve, hogy 2021-ben, az előző Eb-n és 2022-ben a Nemzetek Ligájában is bebizonyították, hogy a legjobbakkal, így a németekkel is partiban tudnak lenni.

A német válogatottal szembeni fő feladatuk a kompaktság és az együttműködő presszing lesz, hogy ne csússzon szét a csapatjáték. Martin szerint nem ők fogják többet birtokolni a labdát, hanem a németek, és a cél az lesz, hogy a lehetőségeiket kihasználva 3-4 kontrát vigyenek végig félidőnként.

A mémekről, amelyek a meccs után terjedni kezdtek és kinézetét, kilóit célozták meg, Martin humorral reagált. "Jókat szoktam röhögni ezeken. Így születtem, bár azt nem mondom, hogy születésemkor is ekkora voltam. Van egy alapadottságom, amin változtatni nem tudok, van egy fizimiskám, ilyen a genetikám. Ha csereként beállva gólt rúgok, az nem azért lesz, mert megnézegettem ezeket a mémeket" – mondta Martin a rá jellemző humorral, hozzátéve, hogy ha Németországnak győztes gólt rúg, akkor nem a mémek miatt lesz.

Ádám felhívta a figyelmet arra, hogy a válogatott már az előző Eb-n is megmutatta, hogy a legjobbakkal, így a németekkel is partiban tud lenni, igaz akkor még nem volt tagja a csapatnak, viszont 2022-ben már igen, amikor a Nemzetek Ligájában ismét sikerült ugyanezt bebizonyítani többek között újfent a németekkel szemben is. "Rossinak innen is köszönöm, hogy azóta is bízik bennem. Próbálom ezt meghálálni mindig abban a tíz, húsz, vagy akár kilencven percben, amit kapok, igyekszem büszkén viselni a címeres mezt, és azt szeretném, hogy a családom büszke lehessen rám" – fogalmazott Ádám, aki úgy készül, hogy a házigazda ellen is csereként fog beszállni.

Ádám arról is beszélt, Svájc ellen hátrányban vették elő először a kétcsatáros játékot a válogatottban, de lehet, lesz még rá példa, mivel szerinte tud működni ez a rendszer is. A svájciaktól szombaton elszenvedett 3-1-es vereséget követően a magyarok szerdán a házigazda és a pénteki nyitányon Skóciát 5-1-re legyőző németekkel csapnak össze Stuttgartban.