Kínai típusú megfigyelőrendszer kiépítése Magyarországon?

Hszi Csin-ping kínai elnök májusi magyarországi látogatása után felmerült pletykák szerint kínai megfigyelőkamerák telepítéséről tárgyaltak, azonban a Külgazdasági- és Külügyminisztérium cáfolta ezeket az állításokat.

Májusban Hszi Csin-ping kínai elnök és delegációja Magyarországon járt, és a látogatás kapcsán felröppent hírek szerint a kínai rendőrök magyarországi állomásozása mellett kínai arcfelismerő kamerák telepítéséről is szó esett. A magyar kormány azonban tagadta, hogy ilyen tárgyalások megtörténtek volna.

A magyar kormány korábban a Pegasus-botrány kapcsán is tagadta a szoftver használatát, ami további kétségeket ébreszthet az állampolgárokban a kormányzati megfigyeléssel kapcsolatban.

A Digitális Állampolgárság Program előkészítése is aggodalmakat kelt, mivel a program Rogán Antal felügyelete alatt áll, és a törvény szövegezése szerint kötelező érvényű lehet. A program adatvédelmi aggályokat vet fel, mivel összekapcsolhatja az eddig egymástól független adatbázisokat, például az egészségügyi és banki információkat.

A magyar és EU-s jogszabályok keretei között felmerül a kérdés, hogy lehetséges-e egy kínaihoz hasonló megfigyelőrendszer kiépítése Magyarországon. Kínában a megfigyelés hosszú múltra tekint vissza, és a technológia fejlődésével egyre kifinomultabbá vált. A Társadalmi Kreditrendszer és a Skynet megfigyelőrendszer kiépítése is ezt a tendenciát erősíti.

A kínai megfigyelési rendszer már a maoista időkben is jelen volt, de a számítógépes technológia és az internet megjelenésével vált lehetővé a lakosság és a terület hatékonyabb megfigyelése. A Társadalmi Kreditrendszer, amely kezdetben egy pénzügyi kreditrendszert jelentett, később kiterjedt a magánszemélyek adatainak begyűjtésére és pontozására is. A rendszer országos bevezetését 2020-ban jelentették be, de hivatalosan a kormány nem ismerte el annak létezését és működését.

: "Kiépíthet kínai típusú megfigyelőrendszert a magyar kormány?"