Vinčić lesz a bíró a Magyarország-Svájc Eb-csoportmeccsen

A szlovén Slavko Vinčić fogja vezetni a Magyarország és Svájc közötti Európa-bajnoki csoportmérkőzést szombaton 15:00-kor. Vinčićet honfitársai, Tomaž Klančnik és Andraž Kovačič partjelzők, valamint a negyedik bíró, Rade Obrenović fogják segíteni, míg a videobírói trió két lengyelből, Bartosz Frankowskiból és Tomasz Kwiatkowskiból, valamint a szlovén Nejc Kajtazovićból áll majd.

A 44 éves, maribori születésű játékvezető idén különösen keresettnek számít, hat Bajnokok Ligája mérkőzést vezetett, köztük a Bayern-Lazio nyolcaddöntőt, a Dortmund-Atlético negyeddöntő egyik találkozóját, valamint a Dortmund-Real Madrid döntőt is. Az előző szezonban az Európa Liga döntőjében is tevékenykedett, ahol a Frankfurt és a Rangers közötti összecsapás tizenegyesekkel dőlt el.

Vinčić a nemzetközi színtéren is jelen van, legutóbbi jelentős mérkőzése a lengyelek és az észtek közötti európai pótselejtező volt, amelyet a lengyelek 5:1 arányban nyertek meg. A 2022-es katari világbajnokságon is tevékenykedett, ahol többek között a Szaúd-Arábia és Argentína közötti csoportmérkőzést vezette, amelyen Szaúd-Arábia meglepetésre 2-1-re győzött. Az előző Európa-bajnokságon három mérkőzést is vezethetett, köztük a belga-olasz negyeddöntőt, amelyet az olaszok nyertek 2-1-re.

A magyar válogatottal is volt már dolga Vinčićnek, egy 2017-es gól nélküli vb-selejtezőn a Feröer-szigeteken, valamint 2018-ban a Nemzetek Ligájában, ahol a magyar csapat 2-0-ra legyőzte Finnországot. Ezen kívül ő vezette a 2022-es szeptemberi, Németország elleni 1-0-ra megnyert Nemzetek Ligája mérkőzést is.

A Ferencváros csapata is találkozott már Vinčićcel, 2011-ben Európa Liga-selejtezőn 3-0-ra győzött az örmény Ulisszesz Jereván ellen.