Svájc 3-1-re verte Magyarországot

Két nagyon eltérő játékot mutató félidő után Magyarország 3-1-re kikapott Svájctól az Európa-bajnokság első fordulójában.

Az első félidőben a magyar csapat sem védekezésben, sem támadásban nem nyújtott értékelhető teljesítményt, és bár a második félidőben javult a játék, ez már kevés volt a döntetlen kicsikarásához. Az utolsó pillanatban Svájc szerzett egy emelős gólt Orban hibája után.

A találkozó elejétől kezdve a svájciak domináltak, és a 13. percben Duah gurított a magyar kapuba, amit először les miatt nem adtak meg, de a visszajátszásból egyértelművé vált, hogy a gól érvényes.

A svájciak többet birtokolták a labdát, és a magyar válogatott képtelen volt huzamosabb ideig megtartani azt. Rossi szövetségi kapitány többször is elégedetlenkedett a kamera előtt. A kapitány szerint a vereség egyik oka az volt, hogy nem tudtak rendesen rotálni, és bár a második félidőben több párharcot nyertek meg, sok ki nem kényszerített hibát követtek el.

A félidő végén Aebischer növelte a svájciak előnyét egy okos csavarással, így 2-0-val vonultak le a csapatok a szünetre.

A második félidőben Rossi lecserélte Lang Ádámot Bolla Bendegúzra, de a játék képe eleinte nem változott. Az első komoly magyar helyzet a 63. percben adódott, amikor Varga Barnabás fejelt kapu mellé. A magyar válogatott ekkor határozottabban játszott, és a 66. percben Varga fejes góljával szépítettek.

A következő 20 perc jobb magyar játékot hozott, de nagy gólhelyzetek nem követték egymást. Az öt perces ráadásban a svájciak több helyzetet is kialakítottak, és a 94. percben Embolo a harmadik svájci gólt lőtte Orban hibája után.

A vereség nehéz helyzetbe hozta a magyar csapatot, hiszen a csoportkör sorsolásakor is látszott, hogy ez lesz az egyik legkiegyensúlyozottabb csoport. A következő meccs szerdán lesz a németek ellen, majd a harmadik meccsen a skótok következnek.

Marco Rossi szerint a csapatból csak két-három játékos játszott jól, mindenki más alulteljesített, és egy Eb-n ennek megfizetjük az árát. Szoboszlai Dominik, a válogatott csapatkapitánya szerint a második félidőben mutatott játékra lehet majd alapozni. Szalai Attila elismerte, hogy az első félidőben sem támadásban, sem védekezésben nem tudták kivitelezni a terveket, de örül, hogy a második félidőben tudtak szintet lépni. Sallai Roland szerint a védekezésben történt elcsúszás volt a fő probléma az első félidőben, de a másodikban már jobban néztek ki.

A szurkolók a stadionban és azon kívül is támogatták a csapatot, bár a vonulás során előfordultak kisebb incidensek, mint például a "cigányok, cigányok" kórus egy nehezen beazonosítható zászlót lógató férfira. A szurkolói menetelés kedélyesebb volt, mint korábban, és a svájci szurkolókkal közös sörözés is előfordult. A magyar szurkolók hangulatát azonban a csapat gyenge játéka nyomta le, és a szünetben a csalódottság volt a domináns érzés. A második félidőben a szurkolás ismét felpörgött, amikor a válogatott szépített, de a végeredményt a svájciak öröme nyomta el.

A csoport állása:

  • Magyarország 1 - 3 Svájc
  • Gólszerzők:
    • Barnabás Varga 66'
    • Breel-Donald Embolo 90+3'
    • Michel Aebischer 45'
    • Kwadwo Duah 12'
  • Sárga lapok:
    • Attila Fiola 88'
    • Attila Szalai 69'
    • Remo Freuler 59'
    • Silvan Widmer 5'