Taroltak a magyar öttusázók: világbajnok Bőhm Csaba és a férfi csapat is

Bőhm Csaba arany-, Szép Balázs ezüstérmet nyert az öttusázók kínai olimpiai kvalifikációs világbajnokságán, Csengcsouban szombaton, és győzött a Bőhm, Szép, Demeter Bence összeállítású magyar csapat is.

A magyar öttusázók kiváló teljesítményt nyújtottak a kínai Csengcsouban megrendezett olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Bőhm Csaba a férfi egyéni versenyben aranyérmet szerzett, míg Szép Balázs a második helyen végzett, ezüstérmet kapva.

Szép Balázs sikerével nem csak egy értékes érmet nyert, hanem egyúttal kvótát is szerzett a párizsi olimpiára. Bőhm Csaba számára ez a világbajnoki cím nem hozott további olimpiai kvalifikációt, mivel ő már korábban, tavaly biztosította helyét az ötkarikás játékokon.

A férfi egyéni verseny dobogóján a dél-koreai Dzsun Vungte a harmadik helyet szerezte meg, míg Demeter Bence a 12. helyen végzett.

A magyar siker tovább fokozódott, amikor Bőhm Csaba, Szép Balázs és Demeter Bence alkotta csapat is megnyerte a csapatversenyt, ezzel is megerősítve Magyarország kiemelkedő helyét az öttusa sportágban. A csapatversenyben a magyarok mögött a dél-koreaiak érdemelték ki az ezüst-, a csehek pedig a bronzérmet.

A szombati egyéni döntők során a magyar öttusázók összesen három olimpiai kvótát szereztek, Szép Balázs mellett a nőknél második és harmadik helyen végző Guzi Blanka és Erdős Rita révén, akik szintén harcolták ki a párizsi részvétel lehetőségét.

Bőhm Csaba, aki a magyar öttusasport kilencedik egyéni világbajnoka lett, mindössze húsz nap leforgása alatt nyerte meg előbb az ankarai világkupa döntőt, majd a kínai világbajnokságot is, ezzel az olimpiai favoritok közé emelkedve. A Kőbánya SC büszkesége, aki az egyéni győzelem mellett a csapatversenyben is aranyérmet vehetett át, a versenyek után kimerülten, de boldogan nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak. Bőhm elmondta, hogy a világbajnokságon az olykor 40 Celsius-fokos hőség minden versenyzőt megviselt, de ő hívő emberként érezte a fentről érkező segítséget.

Bőhm Csaba nem a győzelem hangoztatott céljával indult a versenyekre, de egyre inkább ő a magyar válogatott legbiztosabb pontja, az egyik, ha nem az első számú olimpiai éremesélyes. A sportoló elmondása szerint nem az ígéretekben bízik, hanem az elvégzett munkában, és a versenyeken egyszerűen csak teszi a dolgát, elsősorban magára figyelve.

Bőhm Csaba, a Kőbánya SC első saját nevelésű öttusázója, aki edzője, Geleta Balázs irányítása mellett készül, már a párizsi olimpia felé tekint, és bár nem tervez részt venni a budapesti Európa-bajnokságon, a felkészülés hajrájára összpontosít.