Történelmi Eb-aranyat szerzett a magyar nyíltvízi váltó

A Szimcsák Mira, Fábián Bettina, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összeállítású magyar csapat aranyérmet nyert szombaton a nyíltvízi úszók váltóversenyében a belgrádi vizes Európa-bajnokságon.

Ez volt az első alkalom, hogy a magyar váltó nagy világversenyen diadalmaskodott. A magyar csapat így összesen négy dobogós helyezést ért el a szakágban: Betlehem Dávid 5 kilométeren arany-, 10 kilométeren bronzérmet szerzett, Fábián Bettina pedig 5 kilométeren harmadik lett.

A válogatott a szám favoritjaként ugrott vízbe, hiszen az Eb-n eddig Betlehem 5 kilométeren arany-, 10 kilométeren pedig bronzérmet nyert, Fábián a rövidebb távon lett harmadik, Rasovszky pedig az olimpiai táv aktuális világbajnoka.

Gellért Gábor szövetségi kapitány a megszokott két lány, két fiú összeállítást választotta, és a korábbi világversenyekkel ellentétben ezúttal nem kellett izgulnia, mivel Betlehem Dávid a harmadik szakaszon tönkreverte a mezőnyt, majd majdnem 20 másodperces előnnyel adta át a stafétát Rasovszkynak.

Rasovszky Kristóf, az olimpiai ezüstérmes úszó, magabiztosan teljesítette a feladatát, és behúzta a győzelmet, ezzel sporttörténeti sikert érve el.

Eredmények:

nyíltvízi úszás, csapatverseny, 4×1500 m:

  1. MAGYARORSZÁG (Szimcsák Mira, Fábián Bettina, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf) 1:06:07.7 óra
  2. Olaszország 1:06:28.6
  3. Franciaország 1:06:51.7