Nem lesz magyar bajnokságban játszó idegenlégiós az Eb-n

A magyar bajnokságban játszó labdarúgók nem képviseltetik magukat az idei Európa-bajnokság kereteiben, kivéve a magyar válogatottat. Az NB I. lassú fejlődése és a nemzetközi kupákban való szerény szereplés ellenére korábban több játékos is bekerült különböző nemzeti csapatokba.

A magyar bajnokság nem tartozik Európa legjobbjai közé, és a Ferencváros kivételével más hazai csapatnak kevés esélye van a nemzetközi porondon érvényesülni. Az elmúlt években több magyar csapat is megpróbálkozott a nemzetközi kupákban való szerepléssel, de többnyire korai kieséssel zárultak a próbálkozások. A Ferencváros azonban több alkalommal is csoportkörbe jutott, legutóbb a Konferencia-ligában.

A magyar bajnokságból az elmúlt években több játékos is bekerült különböző kontinensviadalokra, mint például az Európa-bajnokságra, Afrika-bajnokságra vagy a világbajnokságra. Azonban 2023-ban csak a magyar válogatott hívott be NB I-es játékost az Eb-keretébe.

A magyar klubfutball fejlődése 2014 óta jelentős, amikor is a Ferencváros játékosát, Muhamed Besicet beválogatták a boszniai válogatottba. Azóta a Ferencváros és más magyar csapatok is több játékost tudtak külföldi válogatottakba delegálni, mint például Stanislav Sestákot a szlovák, Olekszandr Zubkovot az ukrán, Róbert Makot a szlovák és Visar Musliut az észak-macedón válogatottba. A Ferencváros Aissa Laïdouniját pedig a tunéziai válogatottba és később a Bundesligába is sikerült eljuttatni.

Az Afrikai Nemzetek Kupáján is megjelentek a magyar bajnokságban játszó játékosok, 2021-ben hatan kaptak meghívót különböző válogatottakba. A Ferencvárosból a Mmaee-testvérek a marokkói, Laïdouni a tunéziai, míg a Fehérvárból Stopira a Zöld-foki szigetek és Lamin Jallow a gambiai válogatottba került be. A Nyíregyházától Yasin Hamed a szudáni válogatott tagja lett. 2023-ban azonban csak a ferencvárosi-tunéziai Ben Romdhane képviselte a magyar bajnokságot az AFCON-on.

A magyar bajnokság nemzetközi szinten való elismertségének hiánya miatt nem meglepő, hogy az idei Európa-bajnokságra más válogatottak nem hívtak be NB I-es játékost. A Ferencváros idegenlégiósai közül többen is olyan országokból érkeztek, amelyek nem jutottak ki az Eb-re, mint például Brazília, Ecuador, Suriname, Lettország, Izrael, Örményország vagy Bosznia-Hercegovina. A magyar klubfutball fejlődésének további értékeléséhez az Európa-bajnokság végéig és az európai kupasorozatok selejtezőinek kezdetéig kell várni, ahol több magyar csapat is érdekelt lesz.