Új szupertraffipaxok Horvátországban

Horvátországban bevetésre kerültek az új, kétirányú szupertraffipaxok, amelyek többféle szabálysértést is képesek észlelni, így a turisták és helyiek egyaránt nagyobb figyelemmel vezethetnek a tengerparti területeken és az autópályákon.

A horvát rendőrség az elmúlt évek során jelentősen fejlesztette a sebességmérő kamerarendszereit, és mintegy 1700 készüléket helyeztek üzembe 500 helyszínen. Az idei év azonban különösen kiemelkedő az új technológia bevezetése miatt, amely már nem csak a sebességet, hanem más szabálysértéseket is képes észlelni, mint például a vezetés közbeni telefonálást vagy az öv nélküli vezetést.

A vg.hu információi szerint a horvát szabályozás értelmében kötelező táblákkal jelezni a sebességmérő kamerákat, tehát a figyelmes sofőröknek van lehetőségük időben észlelni és reagálni a kamerákra, elkerülve ezzel a magas bírságokat.

A sebességhatár csekély túllépése vagy az öv nélküli vezetés 30 eurós bírságot von maga után. Amennyiben a sofőr vezetés közben telefonál, vagy a megengedett sebességhatárt 25 százalékkal meghaladja, a bírság összege már 100 euróra emelkedik.

Azoknak, akik még ennél is gyorsabban hajtanak, 300 eurós csekket kell fizetniük, és ha a rendőrök további szabálysértéseket vagy ittasságot is megállapítanak, a büntetés akár 4000 euróra is rúghat.

A horvát rendőrség az ittasság tekintetében azonban továbbra is bizonyos mértékű toleranciát mutat: 24 évnél idősebb sofőrök esetében 0,5 ezrelék alatti véralkoholszintig nem alkalmaznak büntetést, míg a fiatalabb vagy ennél ittasabb sofőrökkel szemben hasonló szigorral lépnek fel, mint Magyarországon.