München hőse: Hegedüs Csaba és az elmaradt elismerés

Az 1972-es müncheni olimpiai játékok magyar hőse, Hegedüs Csaba, aki a századik magyar ötkarikás aranyérem tulajdonosa lett, még mindig nem részesült a Nemzet Sportolója cím elismerésében.

A müncheni olimpia a magyarországi gyökerekkel rendelkező Mark Spitz hét aranyérméről és a Fekete Szeptember terrorszervezet borzalmas merényletéről maradt emlékezetes, valamint Ulrike Meyfarth 16 évesen elért világcsúcs-beállításáról a női magasugrásban. Magyarország 35 éremmel zárta az olimpiát, ami a hat aranyéremmel a mexikói és a montreali eredmények között helyezkedik el. A magyar hősök közül kiemelkedik Balczó András öttusázó, Gedó György bokszoló, Fenyvesi Csaba párbajtőrvívó, Földi Imre súlyemelő és a párbajtőr-csapat többi tagja, de a századik magyar olimpiai bajnok címet Hegedüs Csaba érdemelte ki.

Hegedüs, alias Mr. Tus, aki egy évvel korábban világbajnoki címet szerzett, Münchenbe győzni ment. A sportoló elmondása szerint óriási különbség van a "szeretnék" és az "akarok" között, és ő az utóbbit választotta, amikor olimpiai bajnok akart lenni.

A birkózóversenyeken tisztelettel fogadják Hegedüst, a sportág óriását. A müncheni olimpia előtt az edzőterem öltözőjében lakott, és motivációs feliratot helyezett el a szekrényén, amely a legnagyobb ellenfelére, a szovjet Nazarenkóra utalt.

Münchenben Hegedüs a bátyjával, Miklóssal birkózott az első edzésen, aki sajnos sérülést szenvedett. Hegedüs érezte honfitársai szeretetét és támogatását, ami erőt adott neki. A sportoló tizenhat év után találkozott édesapjával, aki emigrációba kényszerült 1956-ban, és aki később a kolumbiai Cartagenában egyetemi professzor lett.

Az olimpián Hegedüs összefutott Mark Spitz-cel, és bár kétségek gyötörték, végül legyőzte Nazarenkót, majd a döntőben a jugoszláv Milan Nenadiccsal is megküzdött, és olimpiai bajnok lett.

Hegedüs Csaba, aki szövetségi kapitányként és szövetségi elnöként is sikeres volt, és aki 84 érmet szerzett versenyzőivel világversenyeken, mégsem részesült a Nemzet Sportolója cím elismerésében. A sportoló úgy érzi, hogy ez a sors igazságtalansága, és valakik nem akarják, hogy megkapja a címet, annak ellenére, hogy eredményei alapján megérdemelné.