Egymás után két aranyat nyertek a magyarok a szegedi kajak-kenu Eb-n

Csipes Tamara és a Nádas, Tótka páros mellett Kiss Ágnes és Nagy Bianka is aranyérmet nyert a szegedi gyorsasági, para kajak-kenu és SUP Európa-bajnokságon.

Csipes Tamara kajak egyes 500 méteren diadalmaskodott a Maty-éren. A Nádas Bence, Tótka Sándor kettős kajak kettes 500 méteren érte el az első helyet. Csipes Tamara csütörtökön az előfutamból egyből a döntőbe jutott, ahol a dán Emma Jorgensen ellen indult nagyon jól. A kétszeres olimpiai bajnok gyorsan az élre tört, és onnantól kezdve a mezőny már csak a hátát látta. Fél távnál már fél hajónyi előnnyel vezetett, és ezt a különbséget a célba érkezéskor egy egész hajóra növelte.

A magyar versenyzők tovább halmozták az érmeket, hiszen Kiss Ágnes és Nagy Bianka is aranyérmet szereztek. Ők a női kajak kettes 500 méteren bizonyultak a legjobbnak. Bár az 500 méternek az azonos oldalon evező spanyolok vágtak neki a leggyorsabban, a magyarok 250 méternél megelőzték őket és a hajrához érkezve tisztán vezettek. Az utolsó métereken a 18 éves Kiss és a 23 éves Nagy némileg elfáradtak, de az előnyük kitartott a célig.

Ehhez a sikerhez hasonlóan a női kajak négyesek versenyében is magyar győzelem született. A Pupp Noémi, Csipes Tamara, Fojt Sára, Gazsó Alida Dóra összeállítású magyar egység óvatos kezdés után a hajrához közeledve már az ő hajójuk orra volt legelöl, és végül a lengyelek és a norvégok előtt mintegy fél hajóhossz előnnyel beérve magabiztos győzelmet arattak.

Csipes Tamara, aki a négyesben is részt vett, elmondta, hogy a négyesnek az a lényege, hogy mindenki ki tudja magát evezni, hogy összehangolva kijöjjön az, amit egyesben tudnak. Hozzátette, hogy nem tudják, hogy ez világszinten mire lehet elég, de ő nagyon büszke erre a csapatra.

Az egyes győzelméről szólva az MTI-nek kifejtette: felnőtt korosztályban ez az első sikere világversenyen K-1 500 méteren. Csipes Tamara hangsúlyozta, hogy mindig saját magadat kell legyőzni, minden pályán, de Emma Jörgensen egy jó útmutató számára, hogy hol tart a nemzetközi mezőnyben. Európa-bajnokként számára mentális előny, hogy elhiggye, Tokió után ismét meg tudja csinálni a dobogót majd az olimpián, talán még az aranyérmet is. Más, amikor az ember úgy megy ki, hogy egytől ötig bármi lehet, és más, amikor úgy, hogy igenis én ezt meg akarom nyerni – nyilatkozott a már Párizsra is készülő Csipes Tamara.

A női kajaknégyes az elmúlt hetekben azért került a hírekbe, mert a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta verbális molesztálással vádolta meg Csipes Ferencet, Csipes Tamara apját és a válogatott edzőjét, aki helyett a klubja, a Budapest Honvéd kért végül bocsánatot, a szövetség pedig lezárta az ügyet. Kozák Csipessel párosban is versenyzett, és a négyes tagja is volt, de az ügy kirobbanása után, a legutóbbi válogatón csak egyesben indult, ahol hatodik lett.