Csabai László: A finánc

Élt Nyárligeten egy finánc: Hopolák Jani. Ez a Jani annyira, de annyira gazember finánc volt, hogy még a többi igen-igen korrupt és gazember finánc is megcsóválta a fejét, ha találkozott vele.

Köztudott volt, hogy a fináncok üvöltve beszélnek a gazdákkal, követelve az eldugott árvadohányt, az adózatlan bort, a csempészett holmikat, és mióta az ország Hitler Adolf kancellár-führer szövetségeseként belépett a háborúba, a gabonát és szalonnát is. Mindez azonban csak álca volt, mert a fináncok valójában a baksisra hajtottak. Ha megkapták, egyezkedni kezdtek, és nem firtatták tovább, mennyit rejtett el a gazda. A fináncvesztegetés olyan régi szokás volt, hogy a gazdák vetéskor belekalkulálták a költségekbe. Hopolák Jani azonban még asszonyöletet is kért, és volt, hogy megkapta.

Egy alkalommal Hopolák Jani a salamonbokori Kisbacsó-portán rúgta be a kaput. A veszett puli, Bolhás, eloldalgott a láttára, Kisbacsóné pedig lebukott az ásott kút mögé, de később előjött, nehogy egyedül kelljen szembenéznie a finánccal. Jani adott egy-egy nyaklevest Ferkónak és Bandikának, majd követelt harminc póré árvadohányt, amit Kisbacsó éppen eldugott. A fináncoknak fantasztikus érzékük volt a terménybecsléshez, így tudták, mennyivel károsította meg a paraszt az állami monopóliumot.

Amikor a finánc a zöldségágyást kezdte döfködni, ahol a gazdák gyakran elrejtették a terményt, nem talált semmi gyanús nyomot. Ezért egyezséget ajánlott: tíz pórét és egy üveg pálinkát kért, és nem nézi meg, honnan ásta ki a dohányleveleket. Kisbacsó megkönnyebbülten sóhajtott fel, de mégis dac keveredett a hangjában, amikor azt mondta, hogy ő leadta a dohányt. Hopolák Jani erre dühösen sziszegte, hogy "A kurva anyádat, te büdös, zsugori tirpák!", pedig ő maga is ugyanahhoz a nyárligeti tót, itteni nevén „tirpák” fajtához tartozott, mint a gazda.

A finánc dühében eltörte a karót, és elindult a színbe ásóért. Közben Kisbacsó könyörögve követte, és öt pórét és egy üveg pálinkát ajánlott fel. Jani azonban durván elutasította, és a kocsiszínbe rontott, ahol nem talált sem ásót, sem lapátot, sem jószágot, de talált három embert: Silber Gyula órásmestert, a feleségét és a lányát, akik elszöktek a bákótanyai gyűjtőből. Jani kétszáz pengőt követelt értük, amit végül százhatvan pengőért engedett meg.

Pár évvel később az Úristen elé került Hopolák Jani és Nyárliget többi lakója. Az Úristen, aki általában megbocsátó és könyörületes, de most bosszúállóvá vált, rámutatott Janira, és azt mondta, hogy őt magához veszi, a többi pedig mehet a pokolba.