A Queen dalainak történelmi értékesítése

Minden idők legdrágább zenei üzletét kötötte meg a Queen együttes, amely 1 milliárd fontért (458 milliárd forintért) adta el dalainak jogdíjait, beleértve az összes stúdióalbumot és olyan világhírű slágereket, mint a Bohemian Rhapsody és az I Want To Break Free.

A licitháború véget ért, és a Queen együttes rekordösszegű, 1 milliárd fontos üzletet kötött dalainak jogdíjaiért. A megállapodás értelmében a vállalat tulajdonába kerültek az összes stúdióalbum, amelyek olyan ismert dalokat tartalmaznak, mint a Bohemian Rhapsody, az I Want To Break Free, az Another One Bites The Dust és a Don’t Stop Me Now.

A hatalmas összegen a három még élő tag, Brian May, Roger Taylor, John Deacon, valamint az 1991-ben elhunyt Freddie Mercury örökösei osztoznak. Ez az üzlet felülmúlja a korábbi rekordokat, mint például a Sony által Michael Jackson zenei kollekciójának 50 százalékáért fizetett 471 millió fontot vagy Bruce Springsteen katalógusának 393 millió fontos, illetve Bob Dylanének 315 millió fontos felvásárlását.

A megállapodás azonban nem érinti az élő fellépéseket, amelyek jogai az alapító tagoknál, a 76 éves Brian May-nél és a 74 éves Roger Taylor-nál maradnak, akik Adam Lambert énekessel továbbra is turnéznak Queen néven.

A Queen, amely 1970-ben alakult, több mint 300 millió albumot adott el világszerte. Freddie Mercury, a zenekar ikonikus frontembere 45 éves korában hunyt el AIDS okozta tüdőgyulladásban, míg a basszusgitáros John Deacon 1997-ben, 72 évesen vonult vissza a zenéléstől.

A Queen Productions Ltd. tulajdonosai, a három túlélő tag és Freddie Mercury örökösei, 2022-ben 40,8 millió fontos bevételt könyvelhettek el, de ez az összeg az új üzlet következtében jelentősen megnőhet.

A bennfentesek szerint az üzletből származó bevételből több kereskedelmi projekt is indulhat, többek között egy új musical, amely a 2002-es We Will Rock You sikerét követheti. A 2018-as Bohemian Rhapsody című életrajzi film több mint 700 millió fontos bevételt generált, ami bizonyítja a zenekar zenei kínálatának tartós népszerűségét és piaci értékét.