Benedek Miklós emlékezete: Egy élet a színpadon és a tragédiák árnyékában

Benedek Miklós szeptember 28-án lenne 78 éves. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész idén januárban hunyt el, de emléke és munkássága tovább él.

Benedek Miklós idén január 9-én hunyt el, 77 évesen. Élete során számos színházi és filmszerepben láthattuk, és finom iróniájának köszönhetően több vígjátékban is szerepelt. Életét azonban két hatalmas tragédia is beárnyékolta: édesapja és fia halála .

Benedek Miklós mindössze 17 éves volt, amikor édesapja, idősebb Benedek Tibor, 52 évesen öngyilkos lett. Ez a seb talán soha nem gyógyult be teljesen. A színpad, a kamera és mindenekelőtt a családja azonban sok mindenért kárpótolta a később közönségkedvenccé váló művészt .

A második tragédia 2018-ban következett be, amikor kiderült, hogy fia, Benedek Tibor, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, gyógyíthatatlan beteg. Két évig küzdött a betegséggel, és négy évvel ezelőtt hunyt el. Benedek Miklós ezt a veszteséget már nem tudta feldolgozni, utolsó évei mély gyászban és fájdalomban teltek .

Benedek Miklós az utolsó pillanatig színész maradt. Súlyos betegen is visszatért a színpadra, és hatalmas sikerrel játszott a Vígszínház és a 6szín Teátrum előadásaiban. Barátja, Gálvölgyi János szerint Benedek Miklós soha nem adta fel, és mindig élni és játszani akart .

Benedek Miklós életéről könyv készült, amelyet Vajda Katalin írt, de a megjelenést már nem élhette meg. A Maradok tisztelettel, Benedek Miklós című könyvben a gyerekkortól a jelenkorig tartó történetben minden szóba kerül: a sikerek, a mindennapi örömök mellett a kudarcok és a tragédiák is .

Benedek Miklós sírján a Farkasréti temetőben mindig van friss virág, emlékeztetve minket arra, hogy a színész az utolsó pillanatig hű maradt hivatásához és családjához .

:

:
: