Helene hurrikán pusztítása az Egyesült Államok délkeleti részén

A Helene hurrikán súlyos károkat okozott az Egyesült Államok délkeleti részén, több tucat halálos áldozatot követelve és milliókat hagyva áram nélkül.

A Helene hurrikán csütörtök este érte el Florida Big Bend régióját, 4-es erejű hurrikánként, ami a második legdurvább trópusi viharnak felel meg. A vihar hatására a tenger szintje 4,5 métert emelkedett, és péntek reggelre a térségben lakók irtózatos szélre és ömlő esőre ébredtek.

A vihar következtében Clearwater városában házak égtek le, bár az okok nem egyértelműek. A viharban meghaltak közül 11-en Georgiában vesztették életüket, köztük egy 27 éves anya és ikercsecsemői, akiknek házára zuhant egy kidőlő fa. Dél-Karolinában 17 halálesetet jelentettek, főként kidőlő fák miatt. Észak-Karolinában két haláleset történt, köztük egy négyéves gyerek, aki autóbalesetben vesztette életét. Összességében a halálos áldozatok száma elérte a 43-at, az áldozatok csaknem fele Dél-Karolinában vesztette életét.

Összesen mintegy 4,3 millió ember maradt áram nélkül öt keleti-délkeleti tagállamban. A Florida Power & Light Company 460 ezer embernél már visszakapcsolta az elektromosságot, míg a Duke Energy Florida 198 ezer fogyasztónál állította helyre a szolgáltatást. A hurrikánnal együtt érkező esőzések több helyen áradásokat és villámárvizeket okoztak, amelyek autóutakat és utcákat borítottak el.

A hurrikán útjába eső területeken legkevesebb 40-en haltak meg, az áldozatok csaknem fele Dél-Karolinában. A hurrikán Kentucky államban trópusi viharrá minősült, de továbbra is komoly áradásokat és károkat okozott. Tennessee államban egy kórházat is elöntött a víz, a dolgozókat és pácienseket helikopterrel mentették ki.

Atlantában 48 óra alatt több mint 280 milliméter eső esett, ami új csapadékrekordot jelent. Az előző kétnapi csapadékrekord 240 milliméter volt még 1886-ból Atlantában. A biztosítók előzetes számításai szerint a kárösszeg meghaladhatja az 5 milliárd dollárt.

Joe Biden elnök katasztrófaállapotot hirdetett az érintett területeken, és 1500 szövetségi segítőt bocsátott rendelkezésre a helyreállítási munkálatokhoz.

A Helene az idei viharszezon legerősebb hurrikánja volt, helyi idő szerint - négyes fokozatú hurrikánként - csütörtök éjjel érte el Florida partjait Tampa és Tallahassee közelében. A vihar középpontjának északi irányba vezető útján komoly pusztítást hagyott maga után, épületeknek téve károkat.

Az érintett területeken a mentésben a nemzeti gárda egységei is részt vettek, Floridában pedig a kormányzó utasítására, a várható pusztításra készülve, már a vihar érkezése előtt készenlétben voltak az áramszolgáltatók szakemberei, hogy a hurrikán elvonulta után rögtön nekikezdhessenek a leszakadt vezetékek pótlásának, hogy mielőbb helyreállítható legyen az áramellátás.

A Georgia állambeli Atlantában a Fox televíziócsatorna tudósítója az élő bejelentkezést megszakítva sietett egy vízzel elöntött utcán autójában ragadt nő segítségére. Ezt megelőzően a televízió nézők láthatták, hogy a jármű belehajt a gyorsan emelkedő víztömegbe, amelyben elakadt.