Tűzgyújtási tilalom bevezetése több megyében, piros fokozatú figyelmeztetés érvényben

Az elmúlt időszakban tapasztalt kánikulai hőmérsékletek miatt a hatóságok kiterjesztették a tűzgyújtási tilalmat több magyarországi megyére, beleértve Bács-Kiskunt, Csongrád-Csanádot, valamint mostantól Baranyát, Békést, Hajdú-Bihart és Jász-Nagykun-Szolnokot is. Emellett piros fokozatú figyelmeztetést adtak ki Békés és Csongrád-Csanád vármegyére a magas középhőmérséklet miatt.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatása szerint a magas átlaghőmérséklet és az alacsony relatív nedvesség következtében kiszáradt a könnyű és közepes méretű holt biomassza, ami fokozza az erdőtüzek kockázatát az érintett területeken. A vármegyékben nem esett elegendő csapadék ahhoz, hogy a felszíni biomassza nedvességtartalma megfelelő szintre emelkedjen.

A NÉBIH hangsúlyozza, hogy a magas statikus kockázatú állományokban jelentősen megnőtt a tűzveszély, emellett magas az ugrótűz potenciál és a koronatüzek kialakulásának kockázata is. Az előrejelzések szerint a következő időszakban továbbra is nagyon magas napi átlaghőmérsékletre és sok napsütésre kell számítani, a helyenként kissé szeles időjárás pedig tovább szárítja a felszíni és korona biomasszát.

A lakosságot arra kérik, hogy a tűzgyújtási tilalom idején különösen figyeljenek oda: ne dobják ki a cigarettacsikkeket a gépkocsiból, mivel azok könnyen lángra lobbanthatják az útmenti növényzetet. A tilalom értelmében tilos tüzet gyújtani az erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, továbbá a kijelölt erdei tűzrakóhelyeken is.

Szombaton általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, a csapadéktevékenység elsősorban az ország keleti, délkeleti felére húzódik, ahol több hullámban valószínűek záporok, zivatarok, sőt heves – szupercellás – zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek.

Másodfokú, narancs figyelmeztetést adtak ki a magas középhőmérséklet miatt Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékre, valamint hevesebb zivatarok kialakulása miatt Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékre. A Belügyminisztérium a hajléktalanok egészségének megóvása érdekében elrendelt vörös kódot vasárnapig meghosszabbította és további vármegyékre is kiterjesztette.

Szombaton és vasárnap egyes vármegyékben fokozatosan megszűnik a riasztás – jelezte Csizi Péter, a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára. A szél északira, északnyugatira fordul, helyenként megerősödik, és zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb. Késő estére 19 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológia

Nagy különbségekre számíthatnak az időjárás-érzékenyek térben és időben a szombati humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terhelésekben! Nagyon megterhelőek lehetnek a beinduló zivatarok, sokfelé számíthatunk felhőszakadásra, jégesőre, viharos széllökésekre. Sok tekintetben halmozódó terhelő hatás éri a keringési rendszerünket, ami növeli a sztrókok és infarktusok veszélyét, lényegesen több a rosszullét, szívelégtelenség, légzési nehézségek, és erősödnek a görcsös folyamatok. Nagyon veszélyes a közlekedésben a fokozott fáradtság, figyelmetlenség, amit a keleten és nyugaton is tapasztalható erős alvásminőség romlás még tovább súlyosbít.

Nagy figyelemre van szükség a közlekedésben és az egészségünk megőrzésében egyaránt. Az időben átalakuló terhelő hatások következtében sokféle változó tünetet tapasztalhatunk, ami nagyon kimerítő a szervezet számára.