Durva viharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat a hétvégén

A HungaroMet Zrt. előrejelzése szerint a hétvégén, különösen szombaton, heves zivatarokra kell számítani Magyarország több területén, ami miatt akár piros riasztást is kiadhatnak.

Péntek este a délnyugati és nyugati határ mentén, majd éjszaka az északi részekben alakulhatnak ki zivatarok. Szombaton napközben főként az ország délkeleti és keleti felén várható zivatar, melyek helyenként hevesek lehetnek és több hullámban érkezhetnek. A zivatarokat viharos szél, intenzív csapadék és jégeső kísérheti, heves zivatar esetén pedig akár óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökések, nagy méretű jég és felhőszakadás is előfordulhat.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetése szerint a zivatartevékenység szombatról vasárnapra virradó éjszakán sem csillapodik, és a legmagasabb fokú, piros riasztást is kiadhatják az időjárási helyzet függvényében.

Az éjszaka érkező hidegfront hatására az ország északi és északnyugati részén megszűnik a hőség. Ugyanakkor a Dunántúl délkeleti részén, valamint az Alföldön északnyugatról délkelet felé haladva a napi középhőmérséklet értékei magasak maradnak, különösen Csongrád-Csanád és Békés vármegyében, ahol a hőmérséklet meghaladhatja a 29 Celsius-fokot.