Szegi és nagytarcsai választási csalás miatt ismétlik meg a szavazást

Több furcsaságot észleltek a szegi és nagytarcsai lakosok a választás napján, ami miatt panasszal éltek, és a Kúria megsemmisítette a fideszes polgármester győzelmi eredményét, illetve egy nagytarcsai szavazókörben is újraszavazást rendelt el.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szegiben a választások előtt, márciusban még csak 246 választásra jogosult lakost regisztráltak, azonban a választások napjára ez az arány 41 százalékkal nőtt, így a választók száma 348-ra ugrott. A helyiek szerint a választás napján 102 új lakost busszal vitték szavazni, és sorok alakultak ki, továbbá olyan papírokat láttak náluk, amelyekre felírták, hogy kire kell szavazniuk.

A Kúria határozata szerint volt olyan szavazó, aki a Helyi Választási Bizottság elnökének kérésére az igazolványa helyett azt a nyomtatványt adta oda, amire leírták neki, hogy kire, melyik polgármesterre és képviselőre kell szavazni. A választást Trudics Andrea, a Fidesz polgármesterjelöltje nyerte meg 153 érvényes szavazattal, míg a független Kisvárdai Tibor 105 szavazatot kapott.

A választás körüli furcsaságok miatt a helyiek egy része petíciót indított, amit június 14-én átadtak a Helyi Választási Bizottságnak. A petícióban kifejtették, hogy nem a ténylegesen ott lakó választópolgárok döntöttek a polgármester személyéről és a képviselő testület tagjairól, hanem autóztatás történt, és az újonnan betelepült választópolgárok segédeszközöket használtak.

A Kúria helyt adott a felülvizsgálati kérelemnek, és kimondta, hogy objektív adatok is alátámasztják, hogy Szegiben sérült a választások tisztasága. A bíróság szerint olyan emberek is szavazhattak, akik tömegesen, közvetlenül a választás előtt kifejezetten azért létesítettek lakcímet a településen, hogy szavazataikat a választási eredmény befolyásolása érdekében leadhassák. A Kúria megsemmisítette az eredményt, és július 7-re új polgármester-választást írt ki.

Nagytarcsán a 4. szavazókörben is megismétlik a polgármester-választást, miután az Alkotmánybíróság érdemi vizsgálat nélkül visszautasította a Kúria ismétlést elrendelő döntése elleni panaszokat. Az újraszavazást szintén július 7-én tartják. A csaknem 5000 lakosú település 4. szavazókörében a szavazatszedők észrevették, hogy az egyik urnáról letört a zárófül, ami bizonytalanságot okozott a szavazatok érvényességével kapcsolatban. A Kúria a vesztes felülvizsgálati kérelmének helyt adva megsemmisítette a helyi és a területi választási bizottság döntéseit. Az Alkotmánybíróság szerint az nem alkotmányossági kérdés, ha a győztesnek nyilvánított polgármester a Kúria döntését tévesnek tartja, így a választási eljárási törvény ismeretében „semmiképp nem érhette meglepetésként”, hogy újra kell szavazni.

Ebből következően a kihirdetett győztesek nem lehetnek biztosak abban, hogy tényleg ők lesznek a polgármesterek, mert a megismételt szavazásokon elveszíthetik hajszálnyi többségüket.

(Nyitóképünkön a nagytarcsai polgármesteri hivatal látható. Forrás: Google StreetView)