Gyermeket bántalmazó volt rendőrök a vádlottak padján

Két egykori rendőr került a vádlottak padjára, miután brutálisan bántalmaztak egy gyermekotthonból elszökött 17 éves fiút: már a járőrkocsiban megkezdték a verést, majd a fagyos időben levetkőztetve magára hagyott egy lakatlan területen.

A Debreceni Törvényszéken zajlik az a tárgyalás, ahol két volt rendőr áll bíróság előtt, akiket azzal vádolnak, hogy 2021. február 15-én Ózd belvárosában egy gyermekvédelmi intézményből rendszeresen engedély nélkül távozó kiskorú fiút bántalmaztak. A vádlottak közül csak az egyik, egy 33 éves férfi jelent meg a csütörtöki tárgyaláson, mivel társa külföldi munkára hivatkozva nem tudott megjelenni.

Az eset részletei szerint a két rendőr a gyermeket a járőrautóba ültette, majd a város külterületére vitték, ahol a bántalmazás folytatódott. Az elsőrendű vádlott, E. Á. vezette a járművet, míg a másodrendű vádlott, Cs. J. a fiú mellett ült. Útközben és a kocsiból kiszállva is megverték, majd a gyermeket cipő nélkül, a téli hidegben magára hagyták.

A vádiratot dr. Martinka Miklós százados, katonai ügyész olvasta fel, aki részletezte a gyermek elleni erőszakos cselekményeket. Az incidens idején 0 Celsius fok körüli hőmérséklet volt, és "vörös kód" figyelmeztetés miatt a gyermek könnyen súlyos sérüléseket szenvedhetett volna.

A gyermeknek szerencséje volt, mivel az ózdi rendőrkapitány talált rá, aki civilben futott arra. Az ügy gyorsan kiderült, és a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa előkészítő ülést tartott. Az ügyészség öt év börtönt indítványozott a beismerés esetén a rendőröknek, de ezt az egyik vádlott nem fogadta el, és csak a későbbi tárgyaláson kíván vallomást tenni.

Az egyik vádlott, aki 2010 körül kezdte pályafutását a IX. kerületi kapitányságon, majd 2014-ben Ózdra került, jelenleg autóalkatrészek értékesítésével foglalkozik, és családjával él. Az előkészítő ülésen az ügyészség azt indítványozta, hogy a sértett sanyargatásával elkövetett jogellenes fogva tartással és súlyos testi sértés kísérletével vádolt rendőr beismerés esetén öt évet kapjon.

2021 februárjában Mohácson történt hasonló eset, az ottani járőrök hajléktalanokat bántalmaztak. Az egyik rendőr a bakancsával többször is megrugdossa a földön fekvő, láthatóan erősen ittas és magatehetetlen hajléktalan férfi fejét. Az ügyben 2023 őszén született ítélet, az első- és másodrendű vádlott két év börtönt kapott négy évre felfüggesztve.