Hosszasan vallott a volt polgármester arról, hogy mit tett a rábízott gyerekekkel

Vallomást tett a bíróságon az a korábbi iskolaigazgató, aki a vád szerint a rábízott kiskorúakat testileg és lelkileg is fenyítette. A hétrendbeli kiskorú veszélyeztetése miatt megvádolt férfi részletesen igyekezett visszaemlékezni az angyalföldi intézményben történtekre.

Putnoki Zsolt, az egykori iskolaigazgató és volt újkenézi polgármester, aki a kiskorúak fenyítésével vádolják, közel másfél órán át tartó vallomás során többször is megtagadta a személyes kérdésekre való válaszadást, mondván, hogy a teremben jelen lévő újságírók miatt nem kíván részleteket közölni jelenlegi életéről. A férfi jelenleg buszsofőrként dolgozik, és több diplomával rendelkezik. Putnoki fenntartotta korábbi vallomásait, és nem kívánta ismételni azokat, hangsúlyozva, hogy már elmondta a történteket. Az ügyészség egy év börtönbüntetést ajánlott fel neki, amennyiben elismeri bűnösségét, de Putnoki tagadta a vádakat.

Az első vádpont szerint Putnoki egy alkalommal kettesben maradt egy diákjával, és háromszor megütötte a fiút. A konfliktusnak rendőrségi eljárás vetett véget, de a felek eltérően emlékeznek a történtekre. Putnoki szerint a fiú és egy másik diák kezdett el veszekedni, amiért az igazgatói irodába kellett menniük, ahol az egyik fiú megtámadta őt. A vádlott állítása szerint sosem ütött meg gyereket.

Putnoki a vádak szerint hét fiatalt bántott, de ő azt állítja, hogy a gyerekek problémásak voltak, és nem megfelelő családi háttérrel rendelkeznek. Két diák azzal vádolta meg, hogy guggoltatással büntette őket, de Putnoki ezt határozottan cáfolta. Azt viszont elismerte, hogy a gyerekek jártak a szobájában, mert viselkedési problémáik voltak.

2023 májusában emelt vádat az ügyészség az igazgatóval szemben, öt évvel a bántalmazások után. Az Index korábban részletesen beszámolt az esetről, amikor több tanár is félt az igazgatóval szemben fellépni. Néhányan név nélkül arról számoltak be, hogy Putnoki több alkalommal is bántalmazott roma és gyermekotthonban nevelkedő gyerekeket, akikért a szüleik nem tudtak kiállni. Egy esetben egy kislányt negyvenöt percig térdepeltetett, és amikor a gyerek sírni kezdett, háromszor megütötte a fejét.

Putnoki Zsolt a tárgyaláson kijelentette, hogy ő nem bántott egyetlen gyereket sem, nem okozott sérülést nekik, és méltánytalannak tartja, ami történik. „Nem tudom felfogni, miért teszik ezt velem” – mondta. Szerinte „senkinek nincs bizonyítéka arra”, hogy ilyet tett volna. Az igazgató az érintett diákokat problémásnak és hazudósnak nevezte, az intézményt pedig olyan kemény helynek írta le, ahol a táskák kipakoltatásakor pillangókés, vízipipa került elő, de évekkel korábban arra is volt példa, hogy éles lőfegyvert találtak valakinél.

Az ügyben fontos tanú lehet az igazgató titkárnőjéből, aki a történések idején P. szerint a legtöbbször bent tartózkodott az irodában.

Ha Ön vagy ismerőse erőszak áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a 06-80-20-55-20-as számon, vagy az Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon. Személyesen az Áldozatsegítő Központokban is kérhet segítséget, amelyek címlistáját itt találja: http://vansegitseg.im.gov.hu. A NANE Egyesület segélyvonala a 06-80-505-101-es telefonszámon érhető el.