Büntetőeljárás a volt szlovák kormányfő ellen az ukrajnai vadászgépek miatt

Büntetőeljárás indult Eduard Heger volt szlovák miniszterelnök és Jaroslav Naď volt védelmi miniszter ellen, mivel vadászgépeket adományoztak Ukrajnának. A Politico szerint az eljárást a védelmi minisztérium kezdeményezte.

Igor Melicher, a védelmi minisztérium jelenlegi államtitkára pénteki sajtótájékoztatón nevezte alkotmányellenesnek a harci gépek átadását, mondván, hogy ez a döntés védtelenül hagyta az eget és veszélyeztette a polgárok biztonságát. "Sikerült lefegyverezniük Szlovákiát. Meggyőződésem, hogy Jaroslav Naď hazaáruló" – fogalmazott Melicher.

Szlovákia volt az első, amely 2023 tavaszán gépeket és légvédelmi rendszereket adományozott Ukrajnának, hogy támogassa az országot az Oroszország elleni háborúban, amely 2022 februárja óta tart. Szlovákia teljes szovjet korabeli MiG-29-es vadászgépflottáját és két légvédelmi rendszert küldött Kijevnek.

Hegert, aki 2021 és 2023 között töltötte be a miniszterelnöki posztot, és Naďot, aki 2020 és 2023 között volt védelmi miniszter, a minisztérium többek között szabotázs elkövetésével, jogkörrel való visszaéléssel és külföldi vagyon kezelése miatt kötelességszegéssel vádolja.

Mind Heger, mind Naď visszautasította a vádakat. Naď egy június közepére tervezett sajtótájékoztatón kifejtette, hogy büszke a Heger-kormány döntésére, és úgy véli, az Ukrajnának adott hadianyag nem csupán erkölcsi kérdés volt, hanem arról is szólt, hogy Szlovákia hogyan pozícionálja magát a kialakult helyzetben.

Melicherhez hasonlóan Robert Kaliňák védelmi miniszter is árulónak nevezte Naďot június 13-án, mondván, hogy "a fegyveres erők gyengítése sérti az alkotmányt, és a mi politikai szótárunkban ez nem nevezhető másnak, mint árulásnak. Ez a személy elárulta a nemzeti értékeket".

Robert Fico, aki 2023 októberében vált Szlovákia miniszterelnökévé, hivatalba lépése után nem sokkal leállította Ukrajna katonai támogatását.