Akkumulátorok újrahasznosításának lehetőségei a tárgyalás középpontjában

Nagy Márton, a nemzetgazdasági miniszter, a koreai gazdasági minisztérium helyettes igazgatójával és a SungEel vállalat vezetőivel tárgyalt az akkumulátorok újrahasznosítási lehetőségeiről.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökön fogadta hivatalában Geun Ki Mun-t, a Koreai Köztársaság Gazdasági Minisztériumának helyettes igazgatóját, Soo Chul Park–ot, a SungEel HiTech Europe és a SungEel HiTech Hungary ügyvezető igazgatóját, valamint Dong Wook Chu-t, a SungEel Hitech Hungary igazgatóját. A megbeszélés során a résztvevők áttekintették az elektromos járműiparhoz kapcsolódó akkumulátoripar nemzetközi helyzetét, az ágazat előtt álló kihívásokat és a zöld átállásban rejlő lehetőségeket.

A miniszter kiemelte, hogy Magyarország időben lépett ezen a területen és biztosította helyét a zöld átállás nyertesei között. Magyarország találkozási pontot képez a nyugati és keleti tőke, illetve technológiák között, összekapcsolva a csúcsminőségű német autógyártást a legfejlettebb kínai és koreai akkumulátorgyártással. Emellett a kínai BYD elektromos autógyártó is – Európában elsőként – Magyarországon létesít gyárat. Magyarország már ma is élen jár a high-tech akkumulátorgyártásban, hiszen az ország GDP arányos exportja az akkumulátorok és akkumulátor alkatrészek terén már ma is meghaladja az 5 százalékot, amellyel listavezető az uniós országok között.

A SungEel HiTech cégcsoport világszerte kilenc üzemet működtet és több mint huszonöt nemzetközi partnerrel áll kapcsolatban. Magyarországon a vállalat két telephelyen van jelen, ahol több mint 200 embert foglalkoztat. A lítium-ion akkumulátorok újrahasznosításában vezető szerepet betöltő cég 2000-ben kezdte meg hulladék-újrahasznosító tevékenységét, és sikerült először nagy mennyiségben visszanyerni a használt lítium-ion akkumulátorokból származó nyersanyagokat. A cég az akkumulátorok újrahasznosításán túlmutatóan aktívan támogatja a fenntartható, környezetbarát akkumulátor-újrahasznosítási technológiák használatát, valamint törekszik az akkumulátorokban lévő újrahasznosítható anyagok arányának növelésére is.

A miniszter hozzátette, hogy fontosnak tartja az olyan cégekkel való kapcsolatfelvételt, mint a SungEel, mert az akkumulátor-feldolgozás jelenleg hiányzó iparág Magyarországon. Az elektromos autózás térnyerésének felgyorsítása érdekében szükséges felmérni, hogy abban a hazai akkumulátoripari szereplők milyen módon tudnak közreműködni.