Budapest Pride: Közlekedési korlátozások és a felvonulás részletei szombaton

A Budapest Pride felvonulása miatt számos közlekedési változás várható szombaton Budapesten, amely érinteni fogja az autósokat és a tömegközlekedést egyaránt. A Budapesti Közlekedési Központ pénteki tájékoztatása szerint a felvonulás a Podmaniczky utcából indul délután 2 órakor, és a Városligetben ér véget körülbelül 5 órakor.

A rendezvény útvonalán több utcát és teret is lezárják a közúti forgalom elől, és a közösségi közlekedési járatok útvonalát is módosítják. A Podmaniczky utcát a Teréz körút és a Bajcsy-Zsilinszky út között várhatóan 11:30 és 15:30 között, a Bajcsy-Zsilinszky utat 14:45 és 15:45 között, az Andrássy utat a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon között 15:15 és 16:15 között, az Oktogont 16:00 és 16:30 között, az Andrássy utat a Hősök tere és az Oktogon között 16:00 és 17:00 között, valamint a Dózsa György utat a Hősök terénél 16:30 és 17:30 között zárják le.

A közlekedési változások a 9-es és a 72-es autóbuszokat, a 70-es és a 78-as trolibuszokat, valamint a 4-es és a 6-os villamosokat is érintik. Az utasoknak érdemes figyelemmel kísérniük a BKK aktuális közleményeit és tájékoztatásait a zavartalan közlekedés érdekében.

A "Vedd vissza a jövőd!" szlogennel induló 29. Budapest Pride felvonulás a Pride-hónap záróeseményeként kerül megrendezésre. A szervezők hangsúlyozzák, hogy a felvonulás a társadalomban jelen lévő rendszerszintű problémákra, mint például a rasszizmus, lakhatási válság, ökológiai krízis, a demokráciába vetett hit válsága, homofóbia, transzfóbia és szexizmus, valamint az azokra keresendő megoldási lehetőségekre hívja fel a figyelmet.

Az idei eseményen a szervezők kérik, hogy a résztvevők 14 órától a Teréz körút felől érkezzenek a Podmaniczky utcába. A felvonulás 15 órakor indul el a Bajcsy-Zsilinszky út felé, innen az Andrássy úton vonulnak egészen a Városligetig, ahol a Vajdahunyad vár előtt lesznek a beszédek. A rendezvény házigazdája Karafiáth Orsolya író, költő lesz, és többek között Erdős Erik Robin a Prizma Transznemű Közösség képviseletében, a Háttér-díjjal frissen kitüntetett Filó Manyi, valamint Balogh Fruzsina, a Civil Kollégium Alapítvány aktivistája is beszédet mond.

A szervezők javasolják, hogy a résztvevők vigyenek magukkal innivalót (nem üvegben!), napkrémet, fejfedőt, esőkabátot és kényelmes cipőt, ruhát. Üvegpalack, szúró- és vágóeszköz, valamint bármilyen veszélyes tárgy nem vihető a felvonulásra, a részletes házirendet érdemes átböngészni.

Mindezek ellenére a láthatóság terén eredmények is születtek: 2023-ban ötödik éve kordonok nélkül szervezték meg a felvonulást, és tavaly először biztonsági beléptetőpontok sem voltak, köszönhetően annak, hogy az ellentüntetők száma évről évre csökken. A fizikai atrocitásokra sem volt példa már jó ideje, és a felvonuláshoz csatlakozók száma is folyamatosan nő: míg a 2010-es években 10–25 ezer fő között mozgott ez a szám, 2021 óta stabilan 35 ezer körüli felvonuló menetel. A láthatóság fontosságát hangsúlyozva, a szervezők kiemelik, hogy a közösség tagjai biztonságosabb környezetben élhessenek, ami javítja az LMBTQ-közösség társadalmi elfogadottságát is.