Verbális atrocitások egy Fejér megyei iskolában

Egy 9 éves kislány, Emma, akit hónapokon át verbálisan bántalmazott a tanára egy Fejér megyei általános iskolában, életbevágó helyzetbe került. Az esetet az RTL Híradója dokumentálta, miután a szülők titokban hangfelvételeket készítettek a tanár által elkövetett atrocitásokról.

Bori-Hegyi Melinda, Emma édesanyja, öt gyermeket nevel, közülük Emma a legidősebb. A család aggódni kezdett, amikor a kislány viselkedése hirtelen megváltozott. Hetekig bezárkózott a szobájába, és nem akart beszélni az iskoláról. Emma tanára rendszeresen megalázó és fenyegető megjegyzéseket tett rá, amelyeket a szülők egy rejtett diktafonnal rögzítettek. A felvételeken hallható, hogy a pedagógus többek között a következőket mondta a gyermeknek: "Baromagyú", "Semmit nem írtál, a másik hülye sem", "4x3? Mennyi 4x3? Ide mennyit írok? 12! Írd már te baromagyú! Ide meg hatot! Mert soha nem itt vagy, amit mondok.", "Kitekerem a nyakad!", "Kiváglak innen úgy, hogy kitörik kezed-lábad", "Ki kíváncsi rád?" és "Téged ki kérdezett már megint? Senki nem kíváncsi rád. Senki! Tegye föl a kezét, aki kíváncsi az Emmára! Látod mennyien nem? Senki. Minek szólsz bele mindig?".

Az anya elmondása szerint Emma befelé fordult és nem akart beszélni az iskoláról. Amikor pszichológushoz akarta vinni a lányát, egy tanárnő azt javasolta, hogy ne tegye, mondván, hogy ha a lány olyat mond, akkor még a gyámügy is kimehet hozzájuk. Ennek ellenére Melinda pszichológushoz vitte Emmát, ahol kiderült, hogy a gyermek szorong és depressziós, és gyógyszeres kezelést írtak elő neki. A szakember is megerősítette, hogy komoly problémák vannak az iskolában.

A szülők először az iskola vezetőjéhez fordultak a problémával, de nem találtak megértésre. Később az iskolát fenntartó tankerület vezetőjéhez fordultak segítségért, hogy új iskolát találjanak Emmának, amit a gyermek pszichológusa is javasolt. Az egyik hangfelvételen Emma azt mondja, hogy meg akar halni, miután a pedagógus hosszan kiabált vele.

Az anya május 10-én írt a tankerületnek, de semmilyen választ nem kapott a jelzéseire. Végül az oktatási jogok biztosának, Aáry-Tamás Lajosnak a segítségével találtak új iskolát Emmának, 2 héttel ezelőtt. Aáry-Tamás Lajos nem kívánt nyilatkozni az RTL Híradónak, az iskola és a fenntartó pedig nem válaszolt a kérdésekre. Az érintett intézmény vezetője rányomta a telefont az RTL Híradó riporterének, miután azt mondta, hogy keressék inkább az intézményt fenntartó tankerületi központot, amely szintén nem reagált a megkeresésre.

Van segítség!

Ha Önnek vagy valakinek a környezetében segítségre van szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is, vagy keresse fel a www.ongyilkossagmegelozes.hu oldalt!