A gyorsan terjedő szamárköhögés tünetei és megelőzése

Az utóbbi időszakban Magyarországon is megnövekedett a szamárköhögéssel diagnosztizált esetek száma, ami különösen a szomszédos országokban tapasztalt korábbi megbetegedések fényében vált aggodalomra okot adóvá.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) tájékoztatója szerint, bár egyes vármegyékben még nem jelentettek eseteket, a fertőzés terjedése miatt fontos a járványügyi intézkedések betartása. A szamárköhögés gyanúja esetén kötelező a diagnosztikus laboratóriumi vizsgálat, amelyet a NNGYK laboratóriuma végez el. A fertőzésre utaló tünetek általában a fertőzést követő egy héttel jelentkeznek, és kezdetben megfázáshoz hasonlóak lehetnek. Azonban a köhögés tartóssága és rohamokban jelentkező súlyossága utalhat a szamárköhögésre.

A betegség a Bordetella pertussis baktérium által cseppfertőzéssel, ritkábban közvetlen érintkezéssel vagy tárgyakon keresztül terjed. A beoltott gyerekek és felnőttek esetében a fertőzés gyakran tünetmentes, vagy csak enyhe tünetekkel jár. Az időben elkezdett antibiotikus kezelés jelentősen javíthatja a gyógyulási esélyeket, ezért hosszantartó köhögés esetén ajánlott mielőbb orvoshoz fordulni.

A járványügyi intézkedések elsődleges célja az újszülöttek és csecsemők védelme a súlyos megbetegedésekkel szemben. Az egészségügyi hatóságok ezért hangsúlyozzák a megelőzés és a korai felismerés fontosságát.