A pilisi tó körüli luxusberuházás előszerződésének felbontását kéri a fejlesztő

A Treehouses Kft. levélben fordult a csobánkai önkormányzathoz, kérve a Határréti-tározó partján tervezett jakuzzis luxusszálláshelyekre vonatkozó előszerződésük felbontását. A fejlesztő a felbontást többek között megalapozatlan kritikákra és a szomszédos Pilisszántó felől érzékelhető szennyvízszag miatt indítványozta.

A Treehouses Kft. korábban 12 jakuzzis luxusszálláshely létrehozását tervezte a Határréti-tározónál, ami ellen a helyi természetvédők és civilek hevesen tiltakoztak. Aggodalmaikat azzal indokolták, hogy a fejlesztés veszélyeztetheti az UNESCO pilisi bioszféra-rezervátumához tartozó kiemelt természetvédelmi területet. A helyzetet tárgyaló közmeghallgatást is megtartották nemrég Csobánkán.

A beruházás ellenzői között aktív szerepet vállaló Pilis Őrzői természetvédelmi csoport hívta fel a figyelmet a fejlesztő levelére. A csoport korábban törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett, és közérdekű bejelentést tett a Pest Vármegyei Kormányhivatalnál az általuk azonosított jogsértések miatt. Emellett tájékoztatást is kértek a terület besorolásáról, amelyet még mindig szántóként tartanak nyilván, annak ellenére, hogy a tavat több mint 40 éve duzzasztották fel.

A fejlesztő a levélben kifejezte sértettségét, és az előszerződés felbontását a vállalat ellen irányuló támadásokra, valamint az online térben és a nyilvános meghallgatáson elhangzott igaztalan vádakra és téves információkra alapozott kritikákra is hivatkozva kérte. A cég szerint ezek a vádak nem egyeztethetők össze az ő alapvető koncepciójukkal, amely az együttműködésről, a természetközeli élményekről, a kikapcsolódásról, a csendről, nyugalomról és a békéről szól. A kellemetlen szennyvízszagot is problémaként említették, amely a szomszédos Pilisszántó irányából érkezik.