Egész Európa a Mol tettét bámulja

A Mol Campus új sztenderdet jelent a regionális irodapiacon, és az épület számos díjat nyert, köztük a világ vezető ingatlanipari szervezete által adott első helyezést is.

A Mol Csoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója, Ratatics Péter szerint a Mol Campus épülete kiváló visszaigazolása annak, hogy valami jó dolgot hoztak létre, amit a FIABCI World Prix d'Excellence ingatlanfejlesztői díj elnyerése is alátámaszt. Magyarország legnagyobb vállalata másfél éve költözött az épületbe, amely összesen 2500 munkavállaló befogadására alkalmas, és fenntarthatósági kritériumokban is sorra nyeri el a díjakat.

Az új székház a vállalat innovációjának és transzformációjának megtestesítője, Budapest és a régió egyik leginnovatívabb és legzöldebb irodaháza, amelyet teljesen a munkavállalói élethez igazítottak. Hetente keresik meg őket régiós cégek, mint referenciapont, ami irányt mutat az új irodaházak tervezésekor. A campus a magyar gyökerű regionális nagyvállalat központja és szimbóluma, új vállalati kultúrát, a jövő iránti nyitottságot, valamint a közösség és környezet iránti felelősséget jelenít meg.

A Mol Campus illeszkedik a Kopaszi-gát látképébe, és a fenntartható, okos megoldásaival kívül-belül a főváros egyik ikonikus épülete lett. Az irodaház energiatakarékossági és környezettudatossági szempontból a legmagasabb szintet képviseli, amit a BREEAM és LEED Excellent fokozatok megszerzése is alátámaszt. E két fokozatot egyszerre még egy irodaház sem nyerte el Magyarországon.

A campuson óriási, napfénnyel átitatott terek fogadják az embereket, ahol a munkavállalók szabadon választhatnak munkaállomásokat, többek között teljes mértékben hangszigetelt fókuszszobákat, amelyek dzsungelre emlékeztető területek, és ezeket szeretik a legjobban. Az épületben található Fresh Corner, panorámalift, SkyDeck kilátóterasz, fodrászat, varroda, baba–mama szoba, több étterem, és saját tűzoltó is. A SkyDeck alkalmazás segítségével a kilátóteraszról elénk táruló panorámát egy kiterjesztett valóság-alapú virtuális tartalommal egészítik ki.

A 28 emeletes, 120 méter magas épület műszaki tartalma is kiemelkedő. A vállalat korábban 3 kerületben, 9 különböző épületben dolgozó kollégáit költöztette a campusba, ahol a felszerelt napelemek az épület teljes energiafelhasználásának 5 százalékát adják. A homlokzat üvegfelületei révén a belső világítást nagyrészt napfény biztosítja, a munkaállomások 86 százalékát természetes fény világítja be. A zöld terek a központi átriumtól egészen a tetőteraszig keresztülszövik az épületet, a biodiverzitás fenntartását madáretetők, denevérodúk, rovarhotelek kihelyezésével biztosították. Az épület öblítővíz formájában nyeri vissza az éves használati vízfogyasztásnak nagyjából 20–25 százalékát, és energetikai hatékonyságát mesterséges intelligencia alapú épületfelügyeleti rendszer támogatja.

A FIABCI – Nemzetközi Ingatlanszövetség pályázatán mindkét kategóriában (fenntarthatóság és irodaépület) első helyen végzett az új irodaház, ami azt jelenti, hogy a világon tavaly elkészült irodaépületek közül a Mol Campust sorolták az első helyre. Az épület a fenntartható megoldásait tekintve is globálisan a legjobbnak bizonyult.

A Mol székháza nemcsak munkahelyként, hanem látványosságként is üzemel. A főváros legmagasabb irodaházának adottságai és elhelyezkedése lehetővé tette, hogy a torony tetején kilátópontot alakítsanak ki, ami a SkyDesk elnevezést kapta. Ide bárki fellátogathat megcsodálni a budapesti panorámát, miután kiváltotta a 3 ezer forintos belépőjegyet. Az épület ezen felül egy látogatóközponttal, egy étteremmel és egy Fresh Corner Caféval is várja a látogatókat.