Magyar fejlesztésű VR űrkabin az oktatásban

Budapesten bemutatták az első teljesen magyar fejlesztésű VR technológiával felszerelt szimulációs űrkabint, a SpaceBuzz-HU-t, amelynek célja, hogy a diákokat élményszinten közelebb hozza a Földhöz és a Nemzetközi Űrállomás működéséhez.

A SpaceBuzz-HU oktatási program keretében a magyar iskolák ingyenesen élhetnek a virtuális űrutazás lehetőségével, amely a bolygónk törékenységére is felhívja a figyelmet. Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa szerint a program célja, hogy a gyerekek figyelmét a természet- és környezetvédelemre, valamint a természettudományokra és a mérnöki tudományokra irányítsa.

Ferencz Orsolya kiemelte, hogy Magyarország jelentős erőfeszítéseket tett az űrszektor fejlesztésére, többek között megnövelték befizetéseiket az Európai Űrügynökség (ESA) programjaiba, amelyeket a magyar szereplők szinte teljes egészében vissza tudnak hozni az országba. Jelenleg 168 regisztrált magyar vállalkozás, kutatóintézet és egyetem van az ESA-ban.

A HUNOR Magyar Űrhajós Program keretében Kapu Tibor kutatóűrhajós és tartaléka, Cserényi Gyula az Egyesült Államokban folytatja a kiképzést, akik már kipróbálták és kiemelkedőnek értékelték a VR űrkabint.

Zentai István, a SpaceBuzz Hungary Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint a magyar fejlesztésű és gyártású rakéta, amelyben egyszerre tizenkét résztvevő élheti át a VR űrutazás élményét, legkésőbb 2025 első felére készülhet el, amikor Kapu Tibor az űrbe utazhat. A program azzal a céllal jött létre, hogy a virtuális élmény segítségével felkeltse a gyerekek érdeklődését a természettudományok, a technológia, a mérnöki tudomány, valamint a matematika iránt.

A magyar űrstratégia az oktatásra is nagy hangsúlyt fektet, kezdve az általános és középiskoláktól a felsőoktatáson át egészen a társadalmi edukációig. A holland példát követve indított SpaceBuzz oktatási program célja, hogy a magyarországi és határon túli magyar iskolákat támogassa. Ősztől a program workshopokat is indít a cégek közép- és felsővezetői számára a fenntarthatósághoz kapcsolódó érzékenyítésről.

Zentai István reményét fejezte ki, hogy a magyarországi cégek, alapítványok és magánszemélyek is felismerik majd az ügy fontosságát és növelik a SpaceBuzz támogatását.

Ferencz Orsolya válaszolt a kérdésre, miszerint a tizenhét magyar egyetem által konzorciumban indított UniSpace program is az oktatásra fókuszál. A SpaceBuzz első pilot programja nemzetközi együttműködésben, az Erasmus+ támogatásával jött létre, és eddig több mint száz hazai és határon túli iskola több mint 5500 tanulója vett részt benne, valamint több mint kétszáz tanár kapott felkészítést és az oktatáshoz használható tananyagot.