MÚOSZ: El a kezekkel a független sajtótól!

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) nyilvánosan tiltakozik a Szuverenitásvédelmi Hivatal által az Átlátszó ellen indított vizsgálat ellen, amely a szervezet szerint a független sajtó működését veszélyezteti.

A MÚOSZ állásfoglalást adott ki, miután a Szuverenitásvédelmi Hivatal egyedi, átfogó vizsgálatot indított az Átlátszó ellen, mivel a médium bevételeinek jelentős része külföldi támogatásból származik. A szövetség szerint ez az eljárás a demokratikus alapelvekkel összeegyeztethetetlen, és a szuverenitásvédelmi törvény alkalmazása félelmet kelt a véleményformálók körében, valamint öncenzúrára késztetheti őket.

A MÚOSZ véleménye szerint a törvényben foglalt "gumiparagrafusok" bárkire és bármikor alkalmazhatók, ami jogbizonytalanságot teremt, és sérti a sajtó szabad működését. Az Átlátszó oknyomozó tevékenysége során hatalmi visszaéléseket és korrupciós ügyeket tárt fel, ami kényelmetlenné tette a médiumot a hatalom számára, amely most visszavág.

Az Európai Bizottság jelenleg vizsgálja, hogy a szuverenitásvédelmi törvény összeegyeztethető-e az uniós joggal. A MÚOSZ szerint az uniós vizsgálat ideje alatt különösen káros Magyarország nemzetközi megítélésére nézve, ha a törvényre hivatkozva indítanak vizsgálatokat. A szövetség álláspontja szerint a hivatal működése sem egyeztethető össze a demokratikus alapelvekkel, hiszen Magyarországon a sajtótörvény szabályozza a médiaszektor törvényes működését. A MÚOSZ szerint a szuverenitásvédelmi törvényre alapozott vizsgálatok a szabad sajtó elleni támadást jelentenek, és követelik az eljárás leállítását. A szövetség kiemeli, hogy "szerencsére félelmet nem keltett a törvény", de a gyanú beigazolódott, hogy "a független sajtó ellen akkor vetik be, amikor éppen akarják".

A Szuverenitásvédelmi Hivatal válaszában visszautasította a MÚOSZ vádjait, hangsúlyozva, hogy nem vizsgálják és nem kívánják befolyásolni egyetlen sajtótermék politikai irányultságát, szerkesztési elveit és véleményét sem. A hivatal szerint feladata feltárni, hogy egyes sajtótermékek átláthatatlan külföldi forrásokból milyen érdekek mentén formálják a magyar közvéleményt. A MÚOSZ-t azzal vádolták, hogy nem foglalkozik a "globális technológiai nagyvállalatok által végzett önkényesen és átláthatatlanul végzett cenzúrával", amely szerintük a véleményszabadság korlátozására irányuló valós fenyegetést jelent. A hivatal minden olyan nyomásgyakorlást visszautasít, amely próbálja megakadályozni a törvény szerinti feladatainak ellátását.