Az építőipari forradalom eszköze: a BIM

Az építőiparban a digitalizáció mozdonyán nincs fék, és a BIM (Building Information Modeling/ Építményinformációs Modellezés) mozaikszó jelentheti a kulcsot az iparág átláthatóbbá és költséghatékonyabbá tételéhez. A magyar állami részletszabályozásra váró szakma számára a BIM magas szintű digitális munkafolyamatot és új szakmai szemléletet jelent, amely a beruházások tervezésétől az üzemeltetésig jelentős előnyöket kínál.

A BIM egy olyan digitális munkafolyamat, amely a szoftveripar fejlődésével alakult ki az elmúlt 20 évben, és a tervezőszoftverek már képesek a 3 dimenziós virtuális térben való tervezésre, valamint az adatok rögzítésére és tárolására. A BIM alkalmazásával a papíralapú munka és információcsere középtávon szükségtelenné válhat. Az építőipar hagyományosan lassú változásai és a digitális tervezésre való átállás nehézségei ellenére a beruházók, kivitelezők és üzemeltetők számára egyaránt előnyös a digitalizáció, mivel a BIM segítségével nyomon követhetőek és archiválhatóak a változtatások, egy hatékony adatbázis épül fel, amely az épület teljes élettartama alatt segíti a működtetést és fejlesztést. A BIM tehát összeköti a beruházás összes résztvevőjét egy digitális munkafolyamatban, és a piaci elterjedéséhez az állami szerepvállalásra is szükség van. Az építőiparra gyakorolt hatása jelentős költségmegtakarítást, hatékonyabb kivitelezést és csökkenő szén-dioxid-kibocsátást eredményezhet.

A Graphisoft, mint az építőiparra szakosodott szoftverfejlesztő vállalat, élen jár a BIM-technológia piacán. Az Archicad tervező szoftverük piacvezető Magyarországon, és világszerte 108 országban használják. A BIMx alkalmazásuk lehetővé teszi az épület 3D modelljének interaktív megismerését, és a tervek, valamint az épülettel kapcsolatos adatok könnyű elérését. A 3D modellek a lakossági megbízóknak is lehetőséget nyújtanak a jövőbeli épület virtuális bejárására, és a tervezési fázisban történő módosítások kérésére. A Graphisoft már hét éve használja a VR technológiát, és a BIMx alkalmazásukat mostantól az Apple Vision Pro headseten is elérhetővé tették, amely páratlan élményt nyújt az épület terveinek megtekintésében.

A BIM széleskörű magyarországi elterjedéséhez szükség van az állami beruházásokra vonatkozó kiegészítő BIM szabályrendszerre, amit a piac nagyon vár. Magyarországon eddig nem volt egységes BIM piaci sztenderd az építmények műszaki tartalmának definiálására, de az állami beruházásoknál várhatóan már júliustól bevezetésre kerül a BIM alapú tervezés és adatszolgáltatás. A klasszifikáció, vagyis az osztályozás, döntő szerepet játszik az építőipari folyamatok észszerűsítésében és a jobban megépített környezet elérésében. Reicher Péter, a Graphisoft Magyarországért felelős országigazgatója szerint a BIM alkalmazása a nemzetközi sztenderdekre épülő helyi klasszifikációs struktúrákkal történik, amelyeket a vállalat a tervező szoftvereikbe adaptál.

A BIM egyik fontos értéke az információ jobb kezelése, és az IFC (Industry Foundation Classes) egy gyártósemleges adatcsere-formátum, amely a BIM információt tárolja és támogatja a folyamatokat. Az IFC nemzetközileg elismert és alkalmazott iparági sztenderd, amelyet az EU BIM szabványosításért felelős munkacsoportja is publikált. Magyar megfelelője az MSZ EN ISO 16739:2017 szabvány.

Az állami BIM elvárás megvalósulása átláthatóbbá teheti a közbeszerzéseket, reálisabbá teheti a költségbecslést, és csökkentheti a túlárazásból fakadó többletkiadásokat. A BIM-mel elkészített árajánlatok nem változtathatóak egy meghatározott tervfázist követően. A hazai építőiparban azonban úgy tűnik, hogy a szereplők ódzkodnak a szabványosítástól és a költségtervek optimalizálásától. A BIM-tervezés jelentős anyagköltség-megtakarítást eredményezhet, és a digitalizáció a fiatal mérnökök megtartásában is segíthet, hiszen a szoftveres megoldások vonzóbbá tehetik a szakmát a digitalizált világban felnövő fiatal generáció számára.