A 2026-os országgyűlési választások kampányának kezdete és a főpolgármester-választás érdekességei

Az EP- és önkormányzati választások lezárultával Magyar Péter jelzése nyomán vasárnap éjszaka megkezdődött a 2026-os országgyűlési választások kampánya. A fővárosi olvasók számára különös helyzetet teremtett, hogy a főpolgármester-választáson nem csak előzetesen, hanem egy ideig még utólag is lehetett fogadni a győztes kilétét.

A választások után négy hónapnyi mozgásteret biztosítottak a kormánypártok, ami lehetővé teszi az eredmények életbe lépésének késleltetését. Az országos eredményekből kiderül, hogy a totális mozgósítás és a nukleáris apokalipszis veszélyének felvetése kétmillió fideszes szavazót mobilizált. Ez a szám jelentős, de nem döntő, így a jövőbeni egyéni körzetekben izgalmas versenyek várhatók, ahol a Tisza pártja reményt keltő jelöltjei lehetnek a győzelem kulcsai.

Pető Péter főszerkesztő a politikai és gondolattérkép átrendeződéséről készített részletes számvetést. A megyeszékhelyi listás eredmények és a kisvárosokban történt változások vizsgálata után a Balaton nyugati medencéjében tapasztalt jelenségeket is kiemelten kezeltük. Karácsony Gergely és Vitézy Dávid eredményeit kerületekre lebontva elemeztük, és jelentős különbségeket találtunk a támogatottságukban.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, aki Magyarország legapróbb néppártjának listáját is vezette, városa határait mostantól horizontként kezeli, és a két évvel ezelőtti választást utólag feleslegesként értékeli. Eger új polgármesterével készült interjút és a leköszönővel folytatott beszélgetést is közöltük. Pápa új polgármesterének nyilatkozatát, Győrben Dézsi Csaba András önmagát legyőző történetét, valamint a szlovákiai magyar vezetésű progresszív lista meglepetés befutóját is megemlítettük.

A heti hírlevélben további elmélyülős és szórakoztató olvasmányokat, videókat, podcastokat ajánlunk a hétvégére, valamint összegyűjtjük a hét sorozat- és filmkritikáit a hátradőlős kikapcsolódáshoz. A hírlevélre itt lehet feliratkozni a jövő heti kiadáshoz.