Huszonöt orosz és fehérorosz sportoló már biztosan indulhat a párizsi olimpián semleges színekben

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bejelentette, hogy várhatóan 36 orosz és 22 fehérorosz sportoló vehet részt a 2024-es Párizsi Olimpiai Játékokon semleges státuszban.

A NOB illetékes testülete első körben öt sportág – kerékpározás, torna, tekvondó, súlyemelés, birkózás – semleges státuszú indulóiról hozott döntést, és a következő napokban várhatóan további sportágakban is meghozzák a szükséges határozatokat. Szombaton többek között a férfi gumiasztal olimpiai címvédője, a fehérorosz Ivan Litvinovics is megkapta az indulási jogot, azonban tekvondóban egyetlen orosz és fehérorosz versenyző sem léphet majd tatamira, noha kvótahelyekkel rendelkeztek volna.

Az ukrajnai katonai konfliktus következményeként Oroszország és Fehéroroszország csapatsportágakban nem képviselheti magát az ötkarikás játékokon, és az egyéni sportágakban is csak semleges zászló alatt indulhatnak a sportolók. Minden kvalifikált versenyzőnek át kell mennie egy háromtagú NOB testület által végzett átvilágításon, amely során többek között azt vizsgálják, hogy a sportoló nem támogatta-e nyíltan az ukrajnai háborút, és nincs-e kapcsolata katonai vagy biztonsági szervezetekkel.

A részvétel egyik előfeltétele, hogy a sportolók elfogadják az egyéni meghívást, és aláírják a Részvételi Feltételeket, amelyek magukban foglalják az Olimpiai Charta tiszteletben tartását és az Olimpiai Mozgalom békemissziójának előmozdítását. A NOB szerint a semleges sportolók száma elérheti a 36 orosz és 22 fehérorosz résztvevőt, bár a maximális kvóta ennél magasabb, 54, illetve 28 lenne.

Amennyiben a döntésekkel kapcsolatban vitás kérdések merülnének fel, Oroszország és Fehéroroszország a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordulhat fellebbezéssel. A NOB még tavaly év végén döntött arról, hogy az orosz és fehérorosz sportolók csak semleges színekben indulhatnak a 2024-es párizsi olimpián és paralimpián, és a nyitóünnepségeken sem vehetnek részt.