Napszemüveget elő, jön az igazi nyár és a kánikula

Enyhén csapadékos idő után igazi nyári melegre számíthatunk, a hőmérők hétvégére akár 30 fokot is mutathatnak.

A HungaroMet előrejelzése szerint pénteken a felhős éjszakát követően napközben sok napsütésre számíthatunk, keleten a gomolyfelhők, nyugaton pedig a növekvő fátyolfelhők mellett. Csak elvétve alakulhat ki zápor. A keleti felhős részeken a felhőzet fokozatosan szakadozik, és a nap is kisüt, miközben nyugat felől fátyolfelhőzet érkezik, amely délutánra megvastagszik és szűri a napsütést, sőt átmenetileg be is borulhat az ég. Az északias szelet elsősorban a keleti harmadban élénk lökések kísérik, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 22-25 fok között alakul. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de a hidegre érzékeny helyeken ennél hidegebb is lehet.

Hétvégére sem kell eltennünk a napszemüveget

Szombaton a reggeli, délelőtti derült időt követően napközben az ország nyugati felén, kétharmadán megnövekszik a felhőzet. Kora délutánig nem lesz csapadék, a délután második felétől azonban a Dunántúl északnyugati, északi részein elszórtan várhatóak záporok és zivatarok. A déli, délkeleti szél sok helyütt megélénkül, néhol megerősödik, majd estétől a Dunántúlon északnyugatira fordul az áramlás. A hőmérséklet hajnalra 8 és 16 fok közé csökken, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig általában 26 és 29 fok között alakul.

Vasárnap az összefüggőbb felhősávok kelet, északkelet felé távoznak, így gomolyfelhőkre és sok napsütésre számíthatunk. Általában nem lesz csapadék, de főleg hazánk északkeleti felén-harmadán helyenként előfordulhat zápor, zivatar. Az északnyugati, nyugati szél több helyütt felerősödhet, zivatarban erős lökések is lehetnek. Az éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között, a nappali csúcsértékek pedig 25 és 31 fok között valószínűsíthetők. A Balaton Siófoknál 22, a Velencei-tó Agárdnál 23 fokos vízhőmérsékletre lehet számítani.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de egy-egy zápor, zivatar kialakulhat. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 18, délután 27, 32 fokot mérhetnek.

Kedden a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható. Legfeljebb egy-egy zápor, zivatar alakul ki. Néhol időnként megélénkül a déli, délkeleti szél. A minimum-hőmérséklet 13, 19, a maximum 29 és 34 fok között valószínű.

Éjszaka világító felhők időszaka

Ismét kezdetét veszi az éjszakai világító felhők időszaka. Ma hajnalban, 3 óra környékén több webkameránk is megörökítette a csodás látványt. Kialakulásukhoz nagyjából 80-90 km-es magasságban (a mezoszféra felső határán) nagyon hidegnek, legalább -123 foknak és elegendő nedvességnek kell lennie. Ha megtörtént a felhőképződés, akkor a még horizont alatt lévő Nap fénye világítja meg az elegendően vastag felhőket.

Az időjárás-előrejelzés folyamatosan frissül, további részletekért látogasson el a következő weboldalra: https://index.hu/idojaras.